• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

И шефът на НОИ в битката за КФН

И шефът на НОИ в битката за КФН

/КРОСС/В битката за председател на Комисията за финансов надзор влиза и сегашният шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.
Другите две имена, които се спрягат до момента, са това на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова и на Нено Павлов, бивш зам.-председател на КФН, научи "Труд".
Изборът на нов шеф на финансовия регулатор се налага, защото мандатът на сегашния - Стоян Мавродиев, изтече на 18 юни.
От партията на Меглена Кунева - ДБГ, ще подкрепят кандидата, зад когото ще застане ГЕРБ, но в замяна на това искат финансистът Бисер Манолов да стане зам.- шеф на КФН, твърдят източници на "Труд" от финансовите среди.
"Ние от Патриотичния фронт одобряваме Стоян Мавродиев и не смятаме, че трябва друг да го смени на този пост. Той е човек с опит, отлично познава сектора и е доказал, че не се поддава на партиен диктат", заяви пред "Труд" съпредседателят на Патриотичния фронт (НФСБ) Валери Симеонов.
Вчера парламентът започна процедура за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор и в рамките на 5 дни депутатите и парламентарните групи писмено трябва да внесат в комисията по бюджет и финанси предложенията за кандидати.
"Как да направиш предложение, след като днес, гласувайки правилата, започват да текат 5 дни, от които събота и неделя са първите два. Каквито и документи да набави кандидатът или разговори, които трябва да се направят, разбирате, че просто е невъзможно да се справиш с тези срокове", заяви вчера депутатът от БСП Жельо Бойчев.
Съпартиецът му Румен Гечев каза, че правилата с така заложените срокове противоречат на административни норми. Това ще опорочи избора и ще го направи уязвим откъм атакуване като незаконосъобразен пред Конституционния съд, обясни той.
Според Йордан Цонев от ДПС този състав на КФН трябва да проведе стрес тестовете и прегледа на активите, а след това да се проведе нов избор. Йордан Цонев обърна внимание, че са предложени 5 дни за предложение вместо обичайните 14.
Припомняме, че вчера за започнаха прегледите на активите на пенсионните и застрахователните дружества, а в момента се провеждат и стрес тестовете на банките у нас.
Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че всички назначения, които се правят в парламента, са политически. Според него въпросът е дали те имат капацитета да изпълняват функциите си.
Допуснатите кандидати за нов председател на КФН ще бъдат изслушани в бюджетната комисия, а след това предложени за гласуване в пленарната зала по азбучен ред. За избран ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.