• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Правителството увеличава бюджета на МРРБ, вижте останалите решения на МС

Правителството увеличава бюджета на МРРБ, вижте останалите решения на МС

/КРОСС/ Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за 2016 г. Това гласи решение от редовното заседание на Министерски съвет (МС), предаде правителствената пресслужба.

"Със 152 000 лв. се увеличават средствата за персонал. С тях ще бъдат изплатени дължимите обезщетения и осигурителни вноски на служителите на закритото държавно предприятие „Национална компания Стратегически инфраструктурни проекти. Средствата се осигуряват за сметка на неусвоената сума от предвидения за НК „Стратегически инфраструктурни проекти" трансфер за 2016 г.", се казва в съобщението.

Актуализира се споразумението между България и Гърция по отношение на ядрената безопасност

Правителството още одобри проект на споразумение между Агенцията за ядрено регулиране на България и Комисията за атомна енергия на Гърция. С него ще бъде променено споразумението от 15 февруари 1991 г. между Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели към Министерския съвет на България и Комисията за атомна енергия на Гърция за оперативно уведомяване при ядрена авария и обмен на информация за ядрени съоръжения.
Подписването на новото споразумение е инициирано по взаимно решение на двете страни с цел актуализиране на информацията по отношение на данните на пунктовете за връзка за целите на оперативното уведомяване при ядрена авария, както и на списъка на ядрените съоръжения в двете страни, тъй като след подписването на двустранното споразумение през 1991 г. са настъпили промени в статуса и количеството на ядрените съоръжения.

Бежанците вече могат да бъдат настанявани и в общежития от затворен тип

Бежанците у нас вече ще могат да бъдат настанявани в центрове от затворен тип. Промяната в закона бе одобрена днес официално на редовно заседание на Министерски съвет. "Законовите промени, намерили отражение в Устройствения правилник на ДАБ, са свързани с оптимизация на процедурата по разглеждане на молбата за международна закрила, както и с предвидената възможност за временно настаняване на кандидати за международна закрила в център на ДАБ от затворен тип, при наличието на изрично предвидени в Закона условия".

Идеята се породи след като в центъра в Харманли избухна масов бой между мигрантите, настанени в него. По информация на отговорни лица от полицията става въпрос за инцидент на битова основа, предизвикан от системна злоупотреба с алкохол. Именно с въвеждането на вечерен час, засилен полицейски контрол, и, окончателно от днес, на общежития от затворен тип, се цели избягването на подобни инциденти в бъдеще.

Правителството дава още 17 млн. лева за преустройството и модернизацията на НДК

Правителството прие Отчета за изпълнението в периода май-юли 2016 г. на Плана на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.
Посочено е, че в този период са определени още 188 членове на екипа на председателството, които са оценени по специално разработената методика за равнището на компетенции, знания и умения. Резултатите са предоставени на Института по публична администрация и Дипломатическия институт и ще послужат като база за по-доброто планиране на обученията и курсовете. Двата института са подготвили и обявили обществени поръчки за следващи обучения и предстои избор на изпълнители.
След редица срещи с компетентните институции и органи, е съгласувана разработената от НДК документация по идейния проект за преустройство и адаптация на основната сграда за нуждите на председателството. С решение на правителството в края на юли капиталът на НДК е увеличен със 17 млн. лева за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство.
Продължават срещите с различни целеви групи за обмяна на мнения и идеи за образа на България като председател на Съвета на ЕС, на които се обсъждат предложения за основни послания, символи, които следва да бъдат част от логото на Председателството, както и личности, които могат да бъдат лица на комуникационната кампания. През септември директорът на Центърa за изкуства БОЗАР (BOZAR) пристига на работно посещение у нас, за да бъдат обсъдени събитията и експозициите, които ще се проведат в Брюксел в рамките на Българското председателство.
Заради изтеглянето на председателството през първата половина на 2018 г., се актуализира планът за провеждане на обществени поръчки.
Първата среща на новото трио - Естония-България-Австрия, ще се проведе на 13 септември в Талин. Министерствата изпращат предложенията си, въз основа на които ще се актуализират предварителните приоритети на Българското председателство. Изготвен е и образец на фиш на Българското председателство, разработен на базата на образеца на рамкова позиция на България, както и на моделите на фишове на предходни председателства и на Генералния секретариат на Съвета.
Вече функционира и Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. От всички министерства и ведомства, свързани с председателството ни, е поискано да определят екипи от координатори по отделните направления. Предстоят разяснителни срещи с определените екипи с цел координиране на задълженията и отговорностите между отделните институции и Центъра. Актуализира се и планът за подготовка.
За посоченото тримесечие общо 24 експерта от различни министерства и институции са провели стажове в държави-членки, институции на ЕС и Постоянното представителство на България в ЕС. Тази практика ще продължи до края на 2016 година.
Обученията на председателите и експертите в работните групи, които ще заседават в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, започват през септември. Първият обучителен модул ще трае около три месеца и в него ще участват общо 810 души от екипа на председателството. Програмата е фокусирана върху практическите аспекти на ротационното председателство на Съвета на ЕС.
С цел доброто планиране, изпълнение и мониторинг на Националната обучителна програма се анализира възможността за създаване на обща база данни за участниците в обученията и техните оценки, като в съществуващия вече портал се включат и такива функционалности. Проучват се и вариантите за наем, закупуване или разработване на система за акредитация и регистрация.

Запазва се консервативният подход за управление на активите на Сребърния фонд

Правителството прие Дългосрочна инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. „Сребърен фонд") и Средносрочна стратегия за инвестиране на средствата на фонда за периода 2017-2019 г.
Двата документа са одобрени от членовете на Управителния съвет на фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход - активите на фонда да се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност. Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в централната банка или други инструменти, които тя предлага.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.