• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

ЕП ще гласува резолюция, която може да промени хода на преговорите между ЕС и САЩ

ЕП ще гласува резолюция, която може да промени хода на преговорите между ЕС и САЩ

/КРОСС/Европейският парламент ще гласува резолюция, която може да промени хода на преговорите между ЕС и САЩ за сключване на търговско споразумение.

Голяма част от евродепутатите бяха недоволни от последиците, които може да доведе бъдещата сделка с Вашингтон за така нареченото Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Затова преди месец парламентарните групи не се разбраха какви точно да са препоръките към преговарящия екип на Еврокомисията. Поради очертаващата се липса на мнозинство тогава, председателят Мартин Шулц върна текста за преразглеждане в комисията по международна търговия, информира БНР. 

Днес обаче има компромисен вариант на резолюцията, който удовлетворява групата на социалистите и демократите. Без всички нейни гласове текстът не може да мине, защото крайно левите, част от Зелените, независимите и 2-те фракции на евроскептиците Фарадж и Льо Пен вероятно ще гласуват против.

Проекторезолюцията призовава да не се преговаря повече с американците за така наречения частен арбитраж, който предвижда инвеститори от САЩ да съдят европейските правителства, ако решат, че интересите им са накърнени. Вместо това думата да се замени с публичен съд и европейски механизъм за назначаване на съдиите, които ще разглеждат търговските спорове.

Гласуването е насрочено за 14.00 часа българско време. Преди това от 10.30 евродепутатите ще дебатират гръцката криза, като в дискусията ще се включат министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.