• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Георги Йорданов: Не дискутираме просто процедура, а надеждата за живот на много хора

Георги Йорданов: Не дискутираме просто процедура, а надеждата за живот на много хора

/КРОСС/ „Днес не дискутираме просто процедура, а надеждата за живот на много хора", заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Йорданов по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК за 2018 г. Той подчерта, че законът забранява включване на нови медикаменти.

„Средствата могат да бъдат похарчени за здравни пътеки, лекарства, които досега са включвани, но за нови, иновативни лекарства - не, ако няма процедура през парламента", обясни той.

Народният представител подчерта, че вчера са били похарчени от МС 700 млн. лв.

„Искам да знам тяхната целесъобразност на харчене и днес дали можем да осигурим 25 млн. лв. за здраве на хората?", попита той.

По неговите думи често пациентите не реагират на досега познатите лекарства и е необходимо ново.

„Ние им отказваме. Остава да отидат в църква и да запалят свещичка- да се помолят за своя живот", коментира Георги Йорданов.
„Понятието алтернатива, в клиничната медицина и особено в онкологията, е нещо много относително. Когато се достигне до даден етап, пациентът много често няма алтернатива. На никого не пожелавам да стигне до това и да наведе глава, да няма достъп до нов медикамент, който дава теоретичната, но човешка възможност, за да предпази своя живот". Това заяви пък народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Георги Михайлов.

Според него няма нищо учудващо в това, че с повече от 30 млн. лв. годишно се увеличава разходът за нови молекули, тъй като под контрола на съвременната клинична медицина попадат все повече заболявания, които само преди 15 години са били животозастрашаващи.

„Това е успех на човечеството", коментира депутатът от левицата.

Той обясни, че става въпрос за средства, който представляват не повече от 2.5% - 4% от разходите за лекарствени средства, предвидени в новия бюджет", каза още народният представител.

Проф. Михайлов е категоричен, че медицината няма да спре да се развива - ще има още повече молекули.

„Как тогава ще търсим алтернативата - кои от тях да влязат? Като специалист казвам, че молекули, които отдавна не са иновативни, още ги няма на българския пазар. Нека в тези предколедни дни да дадем на хората надежда, вяра и намерим начин да им предоставим възможност", призова народният представител.

„Стана модел на управление на ГЕРБ т.нар. исторически принцип. Затова и аз искам да припомня някои неща за здравеопазването в България. През 2017 г. трябваше ли да направя инсулт, за да се обади Бойко Борисов да изпрати хеликоптер, за да ме откарат за лечение?", попита друг депутат от левицата Илиян Тимчев.

Той подчерта, че от Здравната каса са били откраднати 1.5 млрд. лв.

„Само седмица преди да гласуваме бюджета, управляващите дадоха поредните 22 млн.лв. Вчера раздадоха 700 млн. лв. Ще ми е трудно да събирам средствата, които ще бъдат раздадени под масата, но това ще го следим. Това е безпринципно управление. Как ще бъдат лекувани тези хора - отново ли със средства под масата?", продължи с въпросите народният представител.

Той обяви, че БСП държи на парламентаризма и на това всеки един лев от публичния ресурс да мине през гласуване в тази зала и да залегне в основните закони на държавата.

„Високомерието на управляващите и ехидните усмивки няма да помогнат", допълни Тимчев.


„Над 230 млн. лв. са задълженията на нашата НЗОК към чужди такива. Те са направени и от пациенти, които не са имали алтернативно лечение в България. Ако забраним използването на тези нови лекарства в България, ще подтикнем все повече пациенти да се лекуват в чужбина", допълни темата народният представител Иван Ибришимов от парламентарната трибуна.

Той е категоричен, че извън страната лечението на пациенти ще бъде остойностено минимум по три.

„И това лечение - пак ние ще бъдем принудени да го платим - с нашия бюджет на нашата НЗОК. Ако в държавата ежемесечно, по схеми или под формата на излишъци, се раздават милиони, е смешно да не се дадат 25 млн. лв за здравето на хората", каза още Ибришимов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.