• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Калфин предвижда плавно увеличаване на вноските за пенсия и безработица

Калфин предвижда плавно увеличаване на вноските за пенсия и безработица

/КРОСС/Плавно увеличение на вноските за пенсия и безработица от догодина до 2027-ма година предвижда предложението на социалното министерство за пенсионна реформа, представено от вицепремиера Ивайло Калфин. Това означава вноската за пенсия да се увеличава с 0.5 процентни пункта през година, а вноската за безработица да се увеличава с 0.2 процентни пункта, също през година, като през 2027-ма година общата осигурителна тежест да е вдигната с 4.5 процентни пункта.

Социалният министър ще предложи плавно увеличение на възрастта за пенсиониране - за мъжете от трета категория се предвижда вдигане с по 2 месеца през първите две години, а след това с по 1 месец на година до 2029-та година. За жените от трета категория предложението предвижда до 2030-та година възрастта да нараства с по 2 месеца на година, а след това стъпката да стане 3 месеца на година до 2037-ма година.

Целта е изравняване на възрастта за двата пола на 65 години.

За осигурителния стаж стъпката на нарастване е 2 месеца на година.

Промените предвиждат още от 2029-та година размерът на тавана на пенсиите да се увеличи от 35 на 40 процента от максималния осигурителен доход.

Вицепремиерът Калфин обяви, че все още се водят разговори за условията, при които ще се пенсионират военните и полицаите, но при всички положения ще се върви към въвеждане на минимална възраст. Ще се търси и разграничение между чиновниците и оперативните служители в тези системи.

Пакетът от мерки ще бъде обсъден допълнително с бизнеса и синдикатите през април, в рамките на съвета за тристранно сътрудничество, а окончателният вариант ще е ясен в началото на май, обясни Калфин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Бавенето е МИНУС !

Колкото и да изглежда нелицеприятно като мярка, няма друго икономически адекватно решение за приемливи пенсии от по-бързото увеличаване на пенсионните осигурителни вноски, пенсионния осигурителен стаж и възрастта за пенсиониране. Законът трябва да позволява също така по-големи възможности за ранно пенсиониране със съответно намалени проценти на пенсията. С други думи, стимулът за полагане на по-голям осигурителен стаж да бъде в размера на пенсията, пък кой колкото може. . . А за да се запуши най-голямата сегашна пробойна, критериите за пенсиониране по болест трябва да бъдат силно завишени и размерът на подобни пенсии следва да бъде значително по-малък от пенсиите на база на изискван осигурителен стаж. Те биха могли да бъдат допълнително подкрепени от държавата, но под формата на социално подпомагане !

31.03.2015 14:58:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.