• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Майка осъди община Търговище за незаконна такса за детска градина

Майка осъди община Търговище за незаконна такса за детска градина

/КРОСС/ Майка от Търговище осъди общината да възстанови неправомерно взетите такси за предучилищна подготовка на детето й. Маринела Динева трябва да получи 218 лв. за причинени имуществени вреди вследствие на отменени текстове в началото на годината в местната наредба за таксите. Това постанови окончателно Върховният административен съд. Майката смята да дари парите на детската градина.
Съдебната битка на Маринела започнала преди две години. Тогава 5-годишната й дъщеря посещавала задължителната предучилищна подготовка в детска градина. Според местната наредба тя плащала по 1 лев и 40 ст. за присъствен ден. Динева, която е юрист по професия, атакува в съда събираната такса като незаконосъобразна. В началото на тази година Върховният административен съд се произнася в нейна полза и окончателно отменя таксите. От кметството обаче отказаха да връщат пари на родителите за минал период. За да бъде обезщетена Динева завежда второ дело и печели отново.
„Успях да докажа, че наистина за предучилищна подготовка пари не следва да се събират. Предучилищното образование е задължително и респективно следва да бъде безплатно.", каза Маринела Динева.
Въпреки отмяната на спорни текстове в местната наредба в забавачките в Търговище продължават да събират пари за подготовката на 5 и 6-годишните деца.
От общината казаха, че ще коментират решението на съда, когато се запознаят подробно с него, съобщи БНТ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.