• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Доц. Киров: Предложението за профилактичните прегледи е разумно, но създава и проблеми

Доц. Киров: Предложението за профилактичните прегледи е разумно, но създава и проблеми

/КРОСС/Като разумна мярка определи предложението на здравния министър хората, които не минават на профилактични прегледи, да заплащат по-високи здравни вноски, доц. Любомир Киров от Национално сдружение на общопракрикуващите лекари.

Това е една разумна, дисциплинираща мярка. Защото колкото повече хора преминават профилактичен преглед, токова по-добре за тяхното здраве и здравна безопасност, Осен това както има един процес и има в него партньори и от двете страни, трябва да има правила, които се спазват от всички. Нас, знаете, достатъчно ни проверяват, санкционират и повишават изискванията, но за да бъде някой здрав, трябва и той самият да положи усилия, каза той пред БНР. 

Доц. Киров обаче очерта и проблемите, свързани с тази идея.

Хубаво е, да, да минават повече хора, добре е да има нещо, което да ги подтиква към това, но профилактичните прегледи сега в момента, бюджетът, който е предвиден за тях е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи. Т. е. ако всички минат тези прегледи, няма предвидени средства за това, не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма средства предвидени и за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими, както например мамографията при жените, така и едно изследване на кръвта, свързано със заболяване на простатната жлеза при мъжете. Т. е когато се говори, че ще караме всички хора да ходят на такива прегледи, трябва успоредно с това да си кажем: Имаме готовност да увеличим бюджета с още около 45-50 милиона, коментира доц. Киров. 

Той посочи и друг въпрос, който възниква, свързан с това предложение: ОK, който не отиде на преглед, му се повишават здравните вноски, които трябва да плати като някаква наказателна мярка. Въпрос възниква - ами хората, които се осигуряват от държавата - пенсионери, деца, държавни служители, знаете, че това са над половината български граждани, там какъв би бил този ефект, т, е при тези хора няма да има резултат от тази мярка, защото това няма да касае техният джоб, някой друг ще заплати за тях, за това неспазване на правилата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.