• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

На какви профилактични прегледи имат право децата?

На какви профилактични прегледи имат право децата?

/КРОСС/На какви профилактични прегледи имат право децата до 1 година?

Този въпрос зададе слушател на „Хоризонт" във Фейсбук страницата на предаването „Преди всички", като сигнализира за проблеми при прегледите при ортопед. 

"Всички бебета на един и на 6 месеца посещават задължително ортопед с направление. В клиниката в Горна Баня, този преглед се заплаща 18 лева. Обяснението е, че личният лекар дава направление за ортопед, а той извършва преглед с ехограф. Касата им давала лимитиран брой направления за извършване на подобни прегледи и ако не искаш да плащаш въпросните 18 лева трябва да "нацелиш" ден, в който имат направления", обяснава слушателката ни и допълва "Дори сумата да е малка - обидно е да се злоупотребява с възможностите на родителите".

С идеята да помогнем на повече родители с точна информация за профилактичните прегледи за деца, заплащани от НЗОК потърсихме мнението на компетентните органи като експертите в извънболничната помощ на здравната каса, Сдружението на общопрактикуващите лекари и съсловната организация.

До една годинка на бебето личният лекар или педиатър извършва задължителен профилактичен преглед на тазобедрените стави, каза пред "Хоризонт" д-р Галя Йорданова - директор Дирекция "Извънболнична и дентална помощ" в НЗОК. Дисплазия на ставите е сериозно заболяване при новородени и кърмачетата, проявява се като недоразвитите на ставите, частично изкълчени и напълно изкълчени стави. Ехографското изследване, обаче не е в задължителния пакет. Д-р Галя Йорданова конкретизира, че родителите не заплащат ехографското изследване само когато ортопедът, заради състоянието на бебето, сам насочва към това изследване.

И още профилактични прегледи - първите два прегледа след изписване на новороденото, за което има избран личен лекар, не се заплащат от родителя, ако бебето е без ЕГН. На базата на акта за раждане се записва при личния лекар. От 2014 година при бебета до 6 месеца се прави ехография на отделителната система, а от тази година се изследва и зрителната острота.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.