• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Преговорите за правителство в Германия вече са близо до финала

Преговорите за правителство в Германия вече са близо до финала

/КРОСС/ Преговорите за управляваща коалиция в Германия ще продължат и днес. Преговарящите от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия не успяха да приключат вчера и да спазят срока, който сами си бяха поставили, съобщава БНТ.

Преговорите се водят по нерешени все още въпроси, свързани със здравеопазването и трудовия пазар.

„Поредният краен срок за коалиционните преговори в Германия се провали. Но напредък има", призна германският канцлер Ангела Меркел.

„Тук сме за последен кръг от преговорите. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо. Вече отхвърлихме много работа, но все още има въпроси, по които е нужно съгласие", каза Меркел.

„Приближаваме се към последен кръг от коалиционните преговори. Бих искал да ви кажа, че това е последният ден от преговорите, но това ще се разбере в хода на разговорите. Има съгласие по много теми, но по отношение на социалната сфера остават някои отворени теми", поясни лидерът на социалдемократите Мартин Шулц.

Ключови въпроси, по които няма единомислие, остават здравеопазването и трудовата политика.
Вчера преговарящите се съгласиха да бъдат инвестирани повече от 2 милиарда евро за изграждането на социални жилища, 12 милиарда евро за разширяване мрежата на широколентовия интернет и 33 милиарда евро за общините - за различни проекти, включително грижа за децата. В преговорите за съставяне на новото правителство на Германия по-рано бе постигнат компромис и по отношение на миграцията, енергетиката и земеделието.

Все пак потенциалните партньори не успяха да приключат преговорите в рамките на вчерашния ден и ще продължат разискванията днес, но оптимизмът се усеща. Той обаче изглежда е само у преговарящите - поредица от социологически анкети показаха, че расте неодобрението към проточването на преговорите. Електоралната подкрепа за социалдемократите и консерваторите спада трайно.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.