• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Нови медийни проекти стартират през септември

Нови медийни проекти стартират през септември

/КРОСС/Доскорошният зам. главен редактор на вестник "Преса" Валерия Велева стартира от 6 септември интернет платформата "Епицентър". Новините в сайта ще са само част от новия медиен проект, а основната дейност ще бъде концентрирана върху изработването на анализи, социологически и изследователски проучвания. За целта се създава и Институт за стратегии и анализи (ИСА), каза в интервю пред "Стандарт" Велева. Основните теми, по които ще работи ИСА, са вътрешна политика, социални, демографски и етнически въпроси, външна политика и енергийна сигурност, както и земеделие. Към ИСА ще бъде създаден и Експертен съвет, в който ще се включат учени и общественици.

"Преса" беше една хубава страница от моя живот, признава Валерия Велева месец след последния брой на вестник "Преса".

За новия проект тя споделя: Признавам, че това е ново стъпало - да скочиш от позицията на журналист, такава, каквато съм била 40 години, да използваш целия този опит, натрупаната информация, преживяното, за да направиш нов продукт, е наистина скок. Да ги превърнеш в анализи, в нов почти научен продукт, за да го дадеш на обществото, е сериозно предизвикателство. Но то дойде някак си естествено.

В "Епицентър" ще работят хора, част от екипа на "Преса".

Не е лесно от журналистика да превключиш изведнъж само на анализи. При това те трябва да са абсолютно безпристрастни - да влезеш в дори в научния тон на експертизата, казва Велева.

Журналистите-анализатори ще изработват материали, които са базирани както на чуждестранни данни - и американски, и европейски, и руски, така и на разработки в тясно партньорстов с БАН, с родните ВУЗ и аналитични звена. Дейността ще бъде и в сътрудничество с Народното събрание и неговите комисии, с работодателските организации и синдикатите, с дипломатическите представителства на страните от ЕС и НАТО.

Вече бившият главен редактор на "Преса" Тошо Тошев ще бъде в Експертния съвет. Само Тошо Тошев може да събере и да фокусира в едно експертните мнения на толкава различни и безспорни капацитети в Съвета. Това е т.нар. "Съвет на старейшините", на мъдрите, от чиито знания можем да черпим опит, казва още журналистката.

На 14 септември е стартът и на най-новата българска телевизия - BIT (Bulgarian International Television или "Българска международна телевизия") .

Проектът е рожба на Нери Терзиева - журналист, телевизионна водеща, продуцент и директор в БНТ.

"Целта ми е да се отвори едно пространство за нормалността в професията. От десет години обучавам новинари във философския факултет и бивам напълно опровергана, като ги заблъска реалният живот в редакциите. Не обещавам, че ще бъдем нещо изключително различно, просто ще гледам да се възстанови добрия вкус в телевизията", каза пред Клуб Z Нери Терзиева.

Не е случайно, че новата медия ще се насочи към българите по света. Инвеститори са братята Павел и Румен Вълневи - на 35 и 33 години, които развиват транспортна и логистична дейност в САЩ. Те вече имат едно новинарско студио в Чикаго, което излъчва в интернет за българската общност там. Компанията им се оценява за над 200 млн. долара.

Програмен директор на телевизията ще е Ралица Ковачева, в проекта участва и доскорошната водеща в CNN Ралица Василева. Екипът е от трийсетина човека, а средната му възраст е 25 години. Програмата ще има два големи информационни блока - сутрешен и следобеден.

От 21 септември телевизия Bulgaria ON AIR разширява обхвата на програмното си съдържание. Икономическата телевизия вече ще отразява всичко, което определя, вълнува и засяга живота на българите днес: дравето на всеки един от нас, образованието на децата ни, дългоочакваната справедливост, пътищата, по които се движим, посоката, в която вървим...

Промяната ще се забелязва най-вече в сутрешния блок и новинарските емисии. С нов фокус ще се завърнат и ключовите предавания.

Целта на Bulgaria ON AIR е да удовлетвори нуждите от качествена, полезна и интелигентно поднесена информация на широката ТВ публика, съобщават от медията.

Политематичното съдържание на Bulgaria ON AIR ще бъде обогатено и с нови предавания, филми и сериали.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.