• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Пътеводител учи гражданите как да се борят с корупцията

Пътеводител учи гражданите как да се борят с корупцията

/КРОСС/Как да се подаде сигнал за искан подкуп, как да се проследи движението на преписката и какви са правата на пострадалите и на свидетелите на корупционни престъпления? Информацията е обобщена в първия Пътеводител на гражданите за борба с корупцията. В него подробно са описани и разяснени отделните видове корупционни престъпления според Наказателния кодекс - безстопанственост, общо престъпление по служба, злоупотреба със служебно положение, подкуп - пасивен и активен, търговия с влияние.

Всеки може да подаде сигнал за корупционно престъпление. Нещо повече - всеки, който узнае за извършено престъпление, трябва да съобщи за него. Особеността на най-често срещаните корупционни престъпления е в това, че деянието е в изгода на всяка от страните по корупционната сделка. Ето защо на участниците в корупционната практика трудно може да се разчита да изнесат сведение за нея или да сигнализират институциите. Поради това значението на сведенията и сигналите от трети лица, узнали за правонарушението или свидетели на корупционното деяние, е огромно.
За да бъдат максимално улеснени гражданите, в пътеводителя има готови примерни текстове за сигнали за корупционни престъпления, за жалби срещу постановления за образуване на досъдебно производство, срещу прекратяването на наказателното производство или срещу определения на съда. Гражданите просто трябва да попълнят данните за конкретния случай, на който са станали жертва или свидетел, и да ги подадат пред съответната институция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.