• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

БДЖ-Пътнически превози със запор за 40 млн. лева

БДЖ-Пътнически превози със запор за 40 млн. лева

/КРОСС/ Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози.

"Направен е запор на дъщерното дружество на Холдинг БДЖ - БДЖ - "Пътнически превози" за 40 милиона лева", съобщи в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е частичен, уточни Занчев, както и че е направен миналата седмица.

"103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година - 120 милиона евро. Ние сме изплатили част от нея и към момента Холдинг БДЖ дължи 103 милиона главници и лихви и тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията е БДЖ- Пътнически превози, те са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози, така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари", обясни зам.-министърът.

Какви са възможните решения?

Търси се решение, за да може да не се стигне до спиране на оперативната дейност на дружествата в Холдинг БДЖ, коментира ситуацията заместник-министър Занчев.

"Обсъждаме най-различни варианти, като имаме конкретен, върху който ще се спре финансовото министерство, ще го оповестим и ще задействаме механизма, така че да няма проблем и да не спре оперативната дейност на холдионг БДЖ. За съжаление ние водим интензивни разговори с кредиторите, но сега те втвърдиха позицията и затова сме изправени пред този казус", обясни още Занчев.

Той изрази надежда в близките дни - до понеделник да има вариант за действие.

"Ние сме информирали кредиторите за състоянието, за възможностите и предварително начертаните механизми какъв може да бъде вътрешния ресурс на министерството на транспорта, но за съжаление при всички тези механизми ние няма как толкова бързо да погасим този дълг, за това се разглеждат и варианти с министерство на финансите."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.