• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Турският премиер обеща да спазва върховенството на закона при преследването на отговорните за опита за преврат

Турският премиер обеща да спазва върховенството на закона при преследването на отговорните за опита за преврат

/КРОСС/ Турският премиер Бинали Йълдъръм и лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу днес огласиха обща декларация срещу опита за преврат в петък срещу събота. Двамата лидери призоваха обществеността да не се поддава на провокации и желанието за отмъщение. Това е и първа среща между двамата и декларацията се счита за важна стъпка за консолидиране на турското общество, което бе силно поляризирано преди метежа на базата ислямисти и секуларисти. Премиерът Йълдъръм обяви също, че съденето на участниците в пуча ще бъде в рамките на законите, за което настоява опозицията.

Продължават арестите на заподозрени за участие в осуетения опит за преврат. Сред задържаните са и двамата пилоти на турския Ф-16, които свалиха руския бомбардировач Су-24 през ноември миналата година край границата със Сирия. Руският президент Владимир Путин бе поставил като условие за нормализирането на отношенията с Анкара пилотите да бъдат предадени на Русия. Арестувани са и седем военнослужещи от военновъздушната база "Инджирлик", която се ползва от САЩ и НАТО. Командирът на базата е поискал убежище от Съединените щати, но му е било отказано. Според информации в медиите разкрито е и голямо количество пари у арестуваните.

Четвърти ден след осуетения опит за преврат, който, по думите на министър-председателя, предизвика травма у турския народ със смъртта на 209 души и над 1400 ранени, Турция се връща към нормалния живот. В Истанбул не е обявено военно положение, нито комендантски час. Хората ходят на работа, градският транспорт работи нормално, възстановени са голяма част от полетите от летищата. Граничните пунктове са отворени, но има интензивен трафик от и за Европа.

Засилено е полицейското присъствие на възлови места в Истанбул, дежурят полицейски патрули с бойни снаряжения и техника, прехвърлени са спецполицаи от съседни окръзи. През нощта имаше многолюден митинг на площад "Таксим", където хиляди хора с флагове демонстрираха срещу опита за преврат и в подкрепа на Ердоган и правителството. Митинги имаше и в Измир и Анкара и по призива на премиера ще продължат и в следващите дни.

Мнозинството от членовете на турските въоръжени сили не са имали нищо общо с неуспешния опит за преврат в петък, обяви Генералният щаб на турската армия на сайта си. В съобщението се посочва, че армията за първи път е получила разузнавателни данни, че има опит за смяна на властта около 16 ч. местно време на 15-и юли и е уведомила съответните власти. Генералният щаб ще накаже "по най-суров начин" членовете на въоръжените сили, които са отговорни за "този позор", пише още на сайта им.

Международната общност следи внимателно ситуацията в Турция, въпреки че редица лидери се обявиха срещу метежа. Масовите арести и уволнения на служители, както и изявленията за евентуално връщане на смъртното наказание за участниците в метежа, предизвикаха негативни реакции и призиви към турските политици за спазване на законите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.