• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Тръмп и Ердоган обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия

Тръмп и Ердоган обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия

/КРОСС/ Днес ще се проведе среща между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон.

Двамата ще обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия.

Преди да отпътува за Съединените щати турският президент заяви пред репортери, че един от ключовите въпроси ще бъде искането за екстрадиция на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен.

Турските власти го обвиняват, че той стои зад опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Анкара ще предостави на САЩ документи, за да се опита да ги убеди, че среща на американски представители със сирийския кюрдски командир Мазлум Кобани би била „грешка“.

Според Реджеп Тайип Ердоган „не е възможно да се каже“, че „терористите“ са се изтеглили от планираната зона за сигурност в Северна Сирия. Той добави, че ще припомни на американския президент, че Вашингтон не е изпълнил постигнатото споразумение по въпроса.

Малко преди посещението американският Конгрес прие с огромно мнозинство документ, признаващ масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид.

Американски политици настояват на Турция да бъдат наложени санкции заради закупуването на руските ракетни комплекси С-400, води се и разследване срещу турската държавна „Халкбанк“, която е заплашена от глоба заради нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Смята се, че финансовата институция е съдействала за трансфер на около 20 млрд. долара към Иран.

Последната визита на Ердоган във Вашингтон за среща с американския президент беше през май 2017 г. Посещението беше белязано от сблъсъци между протестиращи и охраната на турския президент. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.