• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Двама демократи и деветима републиканци в битка за президент в Ню Хемпшир

Двама демократи и деветима републиканци в битка за президент в Ню Хемпшир

/КРОСС/ Двама демократи и деветима републиканци останаха в надпреварата за президент на първичните избори в САЩ. Във вторник републиканци и демократи гласуваха във втория партиен вот в ключовия щат Ню Хемпшир. Предварителните прогнози при демократите сочеха победа за сенатора от Върмонт Бърни Сандърс пред бившата първа дама Хилари Клинтън. В лагера на републиканците наблюдателите очакваха победа на Доналд Тръмп. На изборите в щата Айова, където надпреварата за номинациите стартира преди седмица, при демократите Хилари Клинтън победи с незначителна разлика социалиста Сандърс. При републиканците Тед Круз неочаквано надви фаворита Доналд Тръмп.

Ню Хемпшир е щатът, където симпатизантите на двете партии първи гласуват със стандартен таен вот с пускане на бюлетини. В Айова кандидатите бяха посочени на изборни събрания.

В сондажите Доналд Тръмп беше начело с 31%, следван от сенатора от Флорида Марко Рубио със 17% и сенатора от Тексас Тед Круз. Доста по-назад бяха губернаторът на Охайо Джон Кейсик и бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, син на бившия президент Джордж Буш - старши, и брат на бившия президент Джордж Буш - младши. (Кои са кандидатите за президент - виж графиката долу.)

Резултатите в Ню Хемпшир могат да обърнат драматично надпреварата за номинациите в двете партии, тъй като това е щат, известен с многото независими гласоподаватели, които могат да направят избора си в последния момент. Претендентите при републиканците могат да се свият до трима, сред които Доналд Тръмп, Тед Круз и някой, който е най-приемлив за мнозинството американци, прогнозира в. "Лос Анджелис таймс". Губернаторът на Охайо Джон Кейсик, Джеб Буш и губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи заявиха, че ще се състезават и в Южна Каролина. Ако обаче не са сред първите, финансирането им ще спре и ще са принудени да се оттеглят.

Жителите на Диксвил Ноч, край границата с Канада, по традиция гласуваха веднага след полунощ. При демократите Бърни Сандърс взе четирите гласа на местните демократи, докато за Хилари Клинтън не гласува никой. При републиканците губернаторът на Охайо Джон Кейсик спечели три гласа, а Доналд Тръмп - два.

Блумбърг: Ще реша до март дали да се включа

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг за първи път заяви, че обмисля да влезе в президентската надпревара в САЩ, в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Медийният магнат обясни, че следи внимателно какво се случва на първичните избори. Блумбърг вероятно ще реши, когато разбере кои ще са потенциалните кандидати на двете водещи партии.

73-годишният милиардер признава, че трябва да вземе решение до началото на март, за да може да проведе сериозна кампания като независим кандидат. По-рано пресата съобщи, че е готов да похарчи 1 млрд. долара за кампанията.

"Намирам нивото на разговорите и дискусиите за печално ниско, за оскърбление и обида към гласоподавателите", коментира Блумбърг и добави, че американците заслужават много повече.

Кандидатите - над 35 г., губернатори, сенатори или генерали

Kогато американците гласуват за президент, те избират едновременно държавен глава, шеф на правителството и главнокомандващ на армията.

Кой се кандидатира?

За да се кандидатираш, трябва само да отговаряш на следните условия - да си роден като американски гражданин, да си най-малко на 35 г. и да си живял в страната през последните 14. На практика обаче нещата не изглеждат толкова прости. Всеки президент от 1933 г. насам преди това е бил губернатор, сенатор или генерал с 5 звезди на пагоните.

Как се избира президентът?

Всяка от двете основни политически партии в САЩ - Демократическата и Републиканската, номинира след дълъг процес един кандидат, който да се бори за президент. За целта всяка партия провежда във всички щати първични избори, които започват през февруари на изборната година. Победителят във всеки щат събира определен брой "делегати" - партийни членове, които гласуват за този кандидат на партийните конференции, провеждани през юли. Тогава официално се номинира кандидатът на партията.

В колкото повече щати успее да победи всеки от кандидатите, толкова повече делегати събира. Тъй като Барак Обама не може да се кандидатира за трети мандат, всяка от двете партии провежда първични избори т.г.

Как се провежда гласуването?

Първичните избори могат да са доста непредсказуеми. Те са два вида, като всеки щат е избрал каква система да следва. На 1 февруари изборите поведе малкият щат Айова, като там се проведоха партийни събрания, известни като "кокъси". За разлика от нормалното гласуване, при което партийните членове пускат бюлетина, в този случай кандидатът е избиран на събрание от хора, дошли в залата за случая. Събранията траят поне един час. При републиканците се гласува тайно, но при демократите всеки трябва публично да обяви кой кандидат подкрепя.

Сред първите щатове, които гласуват, са и Ню Хемпшир и Южна Каролина - на 8 февруари. На 1 март гласуват дузина щати, така че той се нарича Супервторник. Важни ще са и изборите на 15 март, в които ще гласуват важни щати като Флорида, Охайо и Северна Каролина. До края на април повечето от щатите вече ще са гласували и ще е ясно кой ще е кандидатът на съответната партия. Това става официален факт едва през юли.

Това обаче далеч не решава нещата, защото същинската предизборна кампания още не е започнала. Тя стартира след края на лятото, когато двамата партийни кандидати започват гигантска обиколка из страната. През последните 6 седмици преди вота има и три големи тв президентски дебата. И накрая - американците гласуват за президент на 8 ноември.

Президентският вот през ноември

В САЩ президентът се избира не пряко, а посредством система, известна като Електорален колеж. Когато гражданите гласуват за предпочитания от тях кандидат, те всъщност гласуват за делегатите, които ще го избират.

В исторически план 538 души делегати от всички щати се събират, за да изберат президент. За да спечели, на кандидата му стигат 270 делегати. Не всички щати са с еднаква тежест обаче. Например Калифорния има 10 пъти по-голямо население от Кънектикът. Според системата, приета в страната през 1787 г., на всеки щат се полагат толкова делегати, колкото има той в Конгреса.

Следва нова особеност - в почти всички щати с изключение на Небраска и Мейн победителят печели всички гласове в колежа. Например този, който спечели най-много делегати в щата Ню Йорк, ще вземе всичките 29 електорални гласа, полагащи се на щата. Всеки кандидат има някои щати, които смята за "сигурни". Например Тексас традиционно гласува за републиканския кандидат, а Калифорния - за демократа.

Има и други - т. нар. колебливи щати (swing state), в които нито една от двете партии няма надмощие. Там кандидатите хвърлят най-много усилия и пари. Един от най-известните примери за такъв щат е Флорида. Други са Охайо, Вирджиния, Колорадо, Северна Каролина и Невада.

Новият президент встъпва официално в длъжност на 20 януари на следващата календарна година.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.