• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Радев е в изключително печеливша позиция

Радев е в изключително печеливша позиция

/КРОСС/ Първите 12 месеца на президента Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60 на сто и на недоверие - около и под 30 процента, според „Галъп интернешънъл". Има обаче една сигнална лампа, каза в „Неделя 150" Първан Симеонов - изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл":

„Като гледаме стартовите години на няколкото президентски мандата, които имахме, това е може би най-добрата стартова година откъм обществено доверие от времената на Петър Стоянов и Желю Желев насам. Поне от днешна гледна точка - благоприятна картина на общественото доверие с една сигнална лампа - президентът влезе в много остра конфронтация с ГЕРБ. В един момента прави така, че доверието е застрашено. Президентът може да изгуби предписаната роля на балансьор на центъра в политическия живот и да вземе страна - нещо, от което не можа да се опази неговият предшественик. Данните показват, че тази опасност е налице, но не се е случило това".

Българският президент не е част от българският политически елит, той стои някак обособено, странично от българската политическа корпорация и има право, макар че не се е възползвал от това право, да конституира паралелни политически светове, каза Валентин Вацев, преподавател по геополитика, който също бе гост в Неделя 150":

„Поради една парадоксалност на българското държавно устройство българският президент не е власт в нито един смисъл. На този етап има възможност българският президент, оставайки си безвластен, да даде глас на безвластните и да даде глас на безгласните. Това е чист феномен на контраст. Институцията президент в България по погрешка или със зла умисъл, преди много години беше направена като радикално безвластна институция с един особен замисъл, но именно поради тази парадоксалност на позицията на президента - който и да е той, той има възможност да дава глас на безгласните и да концентрира в себе си енергията на обществената ненавист към българската политическа класа. В този смисъл добродушният президент Радев може да бъде безкрайно опасен, тъй като през него може да се канализира общественото отчуждение към българската политика. На този етап българският президент - този, който е /с цялото ми уважение към личността/, печели, неправейки нищо особено. Президентът Радев не е направил никакви груби грешки и няма никакви особено ярки сигнали. Той се държи приглушено като се старае да не губи достойнство. В очите на българското общество това е изключително печеливша позиция".

„Радев наистина се позиционира там, където го позиционираха избирателите. ГЕРБ играят по учебник срещу него", каза Симеонов.

„Партията ГЕРБ го удря и минимизира. Борисов, който никога не е точно партията ГЕРБ, а е балансьор, се опитва да го приобщава. Така прави Борисов с всеки, който е негов потенциален конкурент и опасност. Той се опитва да си го вземе, като преди това неговите беквокали го омаломощят. Класика - класика, в която президента Радев се усети и в един момент каза „аз няма да се бия с Цветанов и другите" и реши да изведе на ринга самия Борисов. Пак казвам това е игра с огъня. На този етап президента е по-скоро на плюс от това, но трябва много внимателно да се дозира".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ПО ПРИНЦИП

НА ПИШЕШТИТЕ ПО ДОЛУ ДА КАЖА : ТОВА ЧЕ МРАЗИТЕ РУСИЯ , НЕ ЗНАЧИ ЧЕ СТЕ ДОСТОЙНИ ....БЪЛГАРИ !!!

27.01.2018 00:27:32

Анонимен

След като у НАС царува още мнението, че Русия ни е освободила и войната с Турция била специално за освобождегието ни , а не за завоюване и контрол от руснаците на ПРОЛИВИТЕ, това ще е ! И докато една партия от предатели явно им служи, а напоследък и други подобни партии служат за руски рубли, това ще е !

26.01.2018 18:02:04

Анонимен

ТОВА Е РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ.

26.01.2018 15:31:58

Анонимен

ПЕЧЕЛИВШ Е САМО В ОЧИТЕ.ДОБРЕ НА РУСКИ АГЕНТ ЧЕТА .

26.01.2018 15:31:23

ЕДИН ЧОВЕК

ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ , ДОСТОЙНИЯ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ В ПОЛИТИЧЕСКОТО БЛАТО НА ДЪРЖАВАТА НИ !!!!!!!!

25.01.2018 08:38:08

Анонимен

С какви очи ни чете морал срещу корупцията парашутист и марионетка именно на рубладжийската партия БСП, която създаде и наложи у нас сегашния руски корупционен модел ?

24.01.2018 15:54:07

Анонимен

Директорът на "шменти-капелито" - с традиционните глупости от ефира на бнр-то. Но то пък политолог-социолог да не лъже, до сега не се е раждал. Ако пък се роди, "те" ще го одушат още до като бозае.

24.01.2018 08:20:23

Анонимен

Първанка,я помисли-как точно президентът е опасност за Бойко -по коя точно линия е негов конкурент ?

22.01.2018 13:55:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.