• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Комисията за изтребителите е комисия против Румен Радев

Комисията за изтребителите е комисия против Румен Радев

/КРОСС/ Полк. Димитър Стоянов - главен секретар на президента Румен Радев, в интервю за предаването „Тази сутрин" по БТВ, цитирано от "Фокус"


- От вестниците тази сутрин, нещо което чухме от Цветан Цветанов в нашето предаване миналата седмица, но вчера той е говорил в БНР - анкетата „Грипен" в Народното събрание не е срещу президента или поне не е атака. Твърденията на някои, че това е атака срещу президента или президентската институция са безпочвени. Дали е така? Дали така смятат и от президентската институция? Сега ще говорим заедно с главния секретар на президента Румен Радев полк. Димитър Стоянов. Анкетната комисия „Грипен" дали е атака или не е атака срещу президента Румен Радев?

Анкетната комисия реално се явява комисия анти-Радев. Защо? Защото беше манипулиран целият този процес от господин Цветанов. Непрекъснато се внушаваше, че има корупция по високите етажи. Непрекъснато се подаваха информации, че е оказан натиск от президентската институция върху служебното правителство, върху комисията, която оценява офертите. Стигна се дотам даже да се говори, че под въздействието на президентската институция единият проект е бил ускорен, този за изтребителя, а другият за военноморските сили беше забавен. Председателят на комисията си позволи да коментира, че тази комисия ще бъде добре дошла за президента, тъй като тя ще изчисти името му. И аз задавам въпроса какво трябва да бъде изчистено от името на президента? Корупция няма, така че аз не виждам смисъл по този начин да се подхожда.

- Самият Румен Радев обаче каза, че има битка между лобисти и авиатори.

Определено е така и битката от една страна е между лобисти и авиатори, а от друга страна е между лаици и професионалисти. Видяхме лаишки изказвания в много от студията, в средствата за масова информация, включи се включително и експрезидентът Плевнелиев, който коментира необходимостта от закупуване на F-16 за сметка на останалите две оферти. Не зная дали ви направи впечатление, че всички тези, които излизаха по средствата за масова информация коментираха защо F-16 е декласиран, а в същото време никой не попита защо „Юрофайтър" е на второ място. Най-малкото, което е, това така навежда в една посока по отношение на коментарите за конкретни типове самолети.

- Ако комисията е анти-Радев, защо анти-Радев? И каква е целта? Ако обвиненията са затова, че има корупция или че навсякъде, където се прокарва тази сделка с „Грипен" до момента е имало съмнения за корупция в другите страни, кой е корумпираният и кой дава парите?

Споменава се тук за разни статии, които са излезли в интернет и за корумпирането в сделките при закупуването на изтребителите „Грипен". Много интересно е да се изтъкне един важен факт. Коефициентът на некорумпираност, индексът за некорумпираност на Швеция поставя страната на 4-то място. САЩ на 18-о място, Италия на 60-о, България на 75-о. Няма да е лошо нашите политици преди да говорят за корумпираност, да се съсредоточат своето внимание и да се опитат да придържат напред нашата държава по отношение на този индекс. И нека стигнем този индекс на Швеция и тогава да говорим къде е корупцията и има ли корупция в нашата страна.

Каква е целта да се атакува Радев, според вас?

Много просто. С тази комисия, между другото, се създаде едно впечатление, че парламентарната група на ГЕРБ си осигури един трибунал в Народното събрание, постоянно действащ трибунал, с който да бъде атакуван президентът. По отношение на така наречената „прибързаност" от страна на президента и как е бързал да бъде реализиран проектът, само да кажа, че в искането за предоставяне на оферти има конкретни дати. Тези конкретни дати и това искане за предоставяне на оферти е разписано от господин Ненчев и господин Лукарски. Това са министри в правителството „Бойко Борисов 2". Там има конкретно заковани дати - 13 март получаване на оферти, от 14 март до 31 март работа на комисията. След това оценка и вземане на решение.

- Значи, правителството на „Борисов 2", нека да кажем, че те са определили кога трябва да се случат всичките тези дати, кога трябва да се направят експертните оценки, за да се спазят сроковете?

- Абсолютно. Лош сигнал щеше да бъде, ако служебното правителство не беше се произнесло и не беше показало резултатите от работата на тази комисия. Според мен даже служебното правителство закъсня с обявяването на резултатите. По-рано трябваше да бъдат обявени тези резултати. Сигналът, който подаде служебното правителство беше към нашите партньори от четирите страни, към които са изпратени офертите, с които беше показано, че България държи на този модернизационен проект и той не е стопиран. Защото в процес на вакуум, т.е. без информация, какво биха си помислили нашите партньори. Все пак ние сме поставили...

- Добре, но като критика към президента Радев, преди това пък като шеф на ВВС беше, че той тогава е искал F-16, а след това нещо се е променило. И от настоящия вътрешен министър, тогава в качеството му на военен експерт и на шеф на Комисията по отбрана отново се изтъква тази позиция, че има промяна в неговите виждания F-16 - „Грипен"?

- Промяна във вижданията няма. На българските ВВС е необходим колкото се може по-скоро да дойде самолет. Няма значение дали ще бъде F-16 или „Грипен".

Как да няма значение? 1,5 милиарда - говорим за толкова много пари и заради това всъщност е съставена тази комисия, за да не бъдат изразходвани просто в нечии интерес или да отидат на вятъра, нали така?

- Комисията си е свършила работата, военната експертиза е подредила офертите. Оттук идва вече ролята на правителството, което трябва да вземе решение дали да бъде сключен договора с първия, втория или третия от кандидатите.

Има ли манипулиране на критериите затова да бъде избран един или друг самолет? Ето, Бойко Ноев миналата седмица каза, че е имало подобна манипулация.

- Манипулация в критериите няма. Бойко Ноев спомена, че има даже манипулация във формулите и аз ще оставя после методиката за избор на оптимален вариант за избор на самолет, където се вижда, че в математическия апарат няма политизация, няма място на политиката в математиката. Тук съм категоричен и мисля, че това е ясно на всички наши зрители. Манипулации се опитаха да направят някои ваши събеседници тук във вашите студия, където коментираха, че има произведени 4500 броя F-16 и 200-250 броя „Грипен", в резултат на което самолетите F-16 са по-добри от самолетите „Грипен". Абсолютно неадекватно изказване. Няколко примера ще дам. 

- Бойко Ноев го каза това нещо, да.

- И господин Цветанов го каза, да. Самолетите F-22 - 187 бройки произведени. Значи ли, че самолетът F-22 е с по-малки оперативни възможности и е по-неадекватен избор от F-16? Едва ли. МиГ-21 - 5000 бройки, значи ли че той е по-добър от самолетите F-16? Едва ли. По-фрапиращ - самолетите Ил-2 - 38 хиляди бройки са произведени през Втората световна война. Ако Ил-2 беше в късия лист, така наречен, съгласно критериите на господин Цветанов, трябваше да изберем точно него, още повече, че той е участвал в много операции.

- Нека да чуем господин Цветанов сега с кратък откъс от миналата седмица.

Цветан Цветанов: Това, което наблюдаваме за „Грипен" има 7-8 държави, в момента са 6, но знаете че и в Швейцария, и в Словакия има дебати. И това, което наблюдаваме, че от тези 6, които в момента са на въоръжение в тези армии на тези държави, само 2 са членки на НАТО. Това е Чехия и Унгария. Там има съмнения за корупционни схеми. Дори в Словакия в момента има напрежение и обществото има съмнения за корупционни схеми от правителството там. Забележете, там президентът на Словакия подкрепя желанието за прозрачността и е солидарен с желанията...

Водещ: Искате да кажете, че ролите са обърнати тук в ситуацията в България?

Цветан Цветанов: Не обърнати. В момента няма политик в България, който има някакво отношение към този процес или ще се взима някакво решение от българския парламент, да не държи това да бъде най-прозрачното, което ще се случва в политически план. 

- Ето, държавите, в които има подобни сделки или предстоят подобни сделки, има и скандали във връзка с корупция.

- (Димзитър Стоянов) Обикновено, когато се говори за закупуване на голямо количество въоръжение, скандали има. Мога да посоча и други примери. Едно правителство, където една американска фирма печели е в процес на осъждане, затова че е спечелила друга американска фирма. В Австрия примерно, правителство отправи нападки към фирмата доставчик затова, че офертата, която е предоставена, е манипулирана. Така че, когато става въпрос за много пари и когато има конкуренция, е напълно възможно да има поява на такива статии и още повече, че това, което се каза е, че има съмнение за корупция, а не за корупция.

- Добре. Това, което все пак направи служебното правителство, трябваше ли да се случи - да обяви резултатите, да предреши като че ли нещата и да каже кой е избраният самолет? Или това трябваше да се случи вече в редовно избраното правителство?

- Няма избран самолет. Това е много важно да се разбере. Избран самолет няма. Това, което беше коментирано и от господин Плевнелиев, че 2012 г. има избран един самолет F-16, 2017 г. има избран самолет „Грипен", категорично, категорично няма избран самолет. Служебното правителство си свърши перфектно работата. Даже аз бих казал, че пак повтарям, леко закъсня. Трябваше да бъдат обявени резултатите, а след това да се даде трибуна на комисията, на комисията трябваше да се даде трибуна. Председател на тази комисия е ген. Цанко Стойков. Мисля че време е лобистите да спрат да ходят по телевизиите. И е време точно тези специалисти като ген. Цанко Стойков, който е председател на групата. Полковник Николай Русев, който е заместник-командир на „Граф Игнатиево". 

- Добре, кажете ни, нещо пречи ли в този момент правителството да реши да вземе F-16 и да няма подобни противоречия и скандали?

- Решението трябва да бъде на правителството и те трябва да направят много точна преценка. Тук става въпрос и за индустриално сътрудничество - нещо изключително важно.

- Не, не. Кажете нещо пречи ли сега или трябва да се съобразят с това класиране, което е обявил служебният кабинет?

Това класиране, което е предложил служебният кабинет е класирането на военната експертиза. Решението обаче остава на правителството. Нищо не пречи правителството да вземе коренно различно решение.

- Има ли битка между президентската институция и изпълнителната власт в този момент, защото говорите за трибунал, че тази комисия на Народното събрание е трибунал срещу Радев? Кой е открил военните действия тогава?

- Само да кажа, че тази битка не е поведена от „Дондуков, 2". Едва ли някой от „Дондуков, 2" си е позволил да коментира думите на когото и да било. Имаше една конференция в неделя, където господин Цветанов обяви за корупция по високите етажи, коментира действия на президента 2012-2014 г. Така че войната беше открита.

- Критиките бяха и затова, че не е ясна каква е целта на посещението дори в Румъния?

- Което е изключително некоректно. Мисля че много точно бяха определени целите на посещението. Да не кажа, че там имаше икономически форум, освен че е официална среща с президента, с председателя на Народното събрание. Мисля, че е от ясно, по-ясно.

- Тогава да разбираме, че войната е открита от „Дондуков,1", така ли?

Не бих казал, че е точно от „Дондуков,1" или от една парламентарна група. Съдете сами.

Коя парламентарна група или кой точно от парламентарната група, според вас?

- Пресконференцията беше на ГЕРБ.

- И на господин Цветанов включително.

Да.

- КТБ и стенограма № 2 ще бъде ли разсекретена?

- Да.

- Кога?

- Когато му дойде времето.

- От какво зависи решението на президента да направи това?

- От ред действия, които трябва да бъдат извършени по снемане на класификацията на съответната стенограма и последващото действие на президента Радев.

- Иво Христов има ли достъп до класифицирана информация?

- Такива новини непрекъснато заливат студията на българските телевизии поради една-единствена цел - опит пак да се дискредитира институцията. Да, Иво Христов няма допуск за работа с класифицирана информация. Но мога да ви гарантирам, че Законът за класифицирана информация се спазва в пълен обем. Не е вярно това, което беше цитирано тук във вашето студио от народни представители, че е създаден специален модел, за да не достига информация до господин Иво Христов. Да, информация класифицирана до Иво Христов не достига, но още от началото аз притежавам достъп за класифицирана информация от първия ден. Знаете, че до последно бях началник-щаб на ВВС и като такъв имах допуск за работа с класифицирана информация. Законът не е нарушен.

- Добре. Главният секретар на президента Румен Радев полк. Димитър Стоянов гост на предаването с документите, които ни носи и които предполагам, че ще ни остави на нас.

Да, заповядайте.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Румен Радев е демагог и лъжец.

07.07.2017 22:43:14

Анонимен

Какво искат нашите летци? За разни акробатически номера, „кобри“ и други подобни МИГ-29 са по-добри от трите кандидат-изтребители. Да, но тяхната авионика е много стара и за натовските самолети представляват пилета за одстрел. Полша, която ужасно мрази Русия си е запазила руските самолети, но е сменила електронното им оборудване и дори го е предложила на България. Но нашите „велики летци“ предпочитат да се фръцкат по авио-шоута, вместо да превърнат своите МИГ-29 в боеспособни машини, спосбно да свалят руски МИГ-35.

05.07.2017 10:34:38

Анонимен

Полковникът, полковник на място, журналистчето от боклукTV, продукт на правото черво, сиреч _айно, като всички от тази боклучарница.

03.07.2017 21:05:47

ааяяя

Съгласен съм с президента - Цветанов и Борисов са лобисти на американските интереси в България. Най-лошия вариант ще е да купим самолети - трета ръка, без логистична поддръжка в договора и след две години пак да нямаме авиация.

03.07.2017 13:43:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.