• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Актуализация на бюджета на НЗОК - да, закон за КТБ - не

Актуализация на бюджета на НЗОК - да, закон за КТБ - не

/КРОСС/Актуализация на бюджета, за да се вдигне таванът на дълга - това са се договорили вчера лидерите на парламентарните партии на консултациите при президента Росен Плевнелиев. Те бяха свикани заради финансовата стабилност на държавата.

На срещата обаче не е било постигнато разбирателство за приемането на специален закон за КТБ, с който да се гарантират всички депозити в банката. Той бе предложен от БНБ и предвиждаше КТБ да остане без лиценз, а сметките и депозитите да бъдат прехвърлени към дъщерната банка "Креди Агрикол". За да се гарантират всичките депозити, държавата трябва да осигури 3,7 млрд. лева, сочат сметките на БНБ.

От ГЕРБ подкрепят идеята за чуждестранен надзор над БНБ, защото банката има проблем с репутацията. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата при президента. Борисов посочи, че е поискал оставката на ръководството на БНБ и шефът й Иван Искров. 

Мисля, че от премиера Орешарски и министър Чобанов можем да кажем, че сме доволни, защото се съгласиха и имаха отговорно отношение. Казаха, че ще актуализират бюджета, и тавана на дълга, и здравната каса. Остава да кажат в рамките на тези няколко работни дни, като си направят разчетите, с колко, как, коментира Борисов. 

По думите му консенсус не е било намерено по темата - каква част от сумата в КТБ ще бъде гарантирана. От ГЕРБ предлагат това да е, както е по закон - вложенията до 100 000 евро.

Не можахме да намерим консесус по тази тема, но има закон в момента, които действа... Аз бях готов, след разговорите с колегите, някакъв компромис да търсим, ако се свали банковата тайна, ако всеки, които има над 100 000 депозит, покаже от къде ги е добил - произход на парите, платени данъци... Евентуално да се търси подобен вариант, но когато стигнахме до детайлите - кое може и кое не може, излизаха много неизвестни, посочи Борисов.

Председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов каза, че партията му е на позиция, че трябва да се гарантират вложенията в гарантирания законов размер. Нашата политическа позиция остава непроменена - гарантиране на влоговете на българските граждани, съгласно сега съществуващото законодателство, до 100 000 евро, посочи той. 

Категорично настояваме БНБ да ни предостави пълен, точен и ясен анализ за всички финансови показатели на КТБ, в това число риска за реалната икономика. Ние сме готови да разглеждаме и определени законодателни инициативи, но само ако имаме точен и ясен отговор за състоянието на КТБ. Готови сме да продължим разговорите в тази посока и допълнително да проявим усилия с нашите експерти, заяви Мерджанов. 

Сроковете за анализите не са определени, обясниха от БСП. Мерджанов допусна, че 21 - ви юли няма да е достатъчен, за да бъде изготвен доклада.

Консултациите при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с изпълнителната власт за финансовото състояние на държавата започнаха от 14 часа вчера и продължиха четири часа. 

В сградата на президентството влязоха председателят на Народното събрание Михаил Миков, председателите на всички парламентарни групи без партия "Атака", министър-председателят Пламен Орешарски, заместник министър-председателят Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов. На обсъждането участват и главният прокурор Сотир Цацаров, управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

Нито един от политиците не се спря пред журналистите при влизането на "Дондуков" 2. На консултациите се обсъжда анализът на финансовото състояние на държавата и необходимостта от приемане на спешни законодателни мерки от парламента.

Поканата на държавния глава е в изпълнение на постигнатите политически консултации за осигуряване на координация и гарантиране на приемственост и плавен преход към следващото управление.

Преди началото на срещата при президента няколко протестиращи групи посрещнаха участниците в заседанието. От "Движение за национално единство и спасение" (ДНЕС) настояха в условията на дълбоко тежък социален и икономически упадък да бъде време за граждански и политически борд. Те издигнаха спасителни пояси с надпис "Единна България". Хората уточниха, че не ги довела темата за банките, а по-скоро желанието да напомнят отново на политиците, че България е силна, когато е единна. Хората призоваха българските политици да седнат на една маса, ако искат да управляват просперираща държава, а не руини, и отправиха апел към съгласие за провеждане на радикални реформи, за включване на политическото примирие между партиитеи осигуряване на спокойна обществена и икономическа среда.

На срещата при президента се очаква да бъдат набелязани конкретни стъпки за справяне с кризата около КТБ и стартиралата процедура от страната на БНБ по отнемането на лиценза й. Все още оставата само догадките какво ще бъде решението на политиците и за предложението на БНБ предложението на БНБ всички сметки на граждани и фирми, без тези на Цветан Василев, да бъдат защитени и прехвърлени към дъщерната й банка "Креди Агрикол", която ще бъде одържавена и там ще бъдат налети толкова пари, колкото е необходимо, за да се покрие недостигът.

Снимка: Булфото

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.