• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ракът е водеща причина за смърт в богатите нации

 Ракът е водеща причина за смърт в богатите нации

/КРОСС/ Ракът се е превърнал във водеща причина за смърт в богатите нации, задминавайки сърдечните заболявания, сочат резултатите от две, публикувани днес и продължили десетилетие глобални проучвания, предаде АФП.

Сърдечните болести остават водеща причина за смъртност сред хората на средна възраст в глобален мащаб с дял от над 40 процента, показват данните. Смята се, че те са отговорни за над 17,7 смъртни случаи през 2017 г.

Но в по-богатите страни ракът убива повече хора от сърдечните заболявания, се казва в две паралелни изследвания, публикувани от авторитетното медицинско издание „Лансет".

„Светът е свидетел на нов епидемиологичен преход сред различните категории от незаразни болести, като сърдечносъдовите вече не са водеща причина за смърт в страните с високи доходи", казва Жил Дегане, проф. от университета „Лавал" в Квебек.

Той уточнява, че проучването на неговия екип е показало, че ракът е втората най-честа причина за смърт на глобално равнище през 2017 г. и на него се падат 26 процента от смъртните случаи. И че ракът може да се превърне във водеща причина за смърт в света само след няколко десетилетия.

Изследването е обхванало над 160 000 възрастни в страни с висок, среден и нисък доходи е разкрило, че вероятността хората в по-бедните нации да развият рак е средно 2,5 пъти по-ниска в сравнение с жителите на по-богатите държави.

Незаразните болести като рак и пневмония са по-рядко срещани в страните с по-ниски доходи, показват още данните.

Второ проучване, също на канадски учени, разглежда данни за пациенти от 21 държави и разкрива рискови фактори, които стоят за 70% от сърдечносъдовите заболявания в света. Те са диета, поведение и социалноикономически фактори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.