• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Евтиният петрол ще пришпори реформите в Саудитска Арабия

Евтиният петрол ще пришпори реформите в Саудитска Арабия

/КРОСС/Напрежението между Саудитска Арабия и Иран измести фокуса от друго важно развитие - в Рияд върви тиха петролна революция.

Доскоро приходите от суровината смазваха щедрата държавна машина. Миналата година те паднаха с 23% и това е важно за икономика, в която 73% от приходите идват от петрола.

Няма изгледи скоро цените да скочат, така че може би подразбиращия се социален договор - материален комфорт за саудитците в замяна на ограничени политически свободи, е в опасност, отбелязва Би Би Си.

Крал Салман действа смело - в бюджета за декември присъстваха първите стъпки от голям план за икономическа реформа, който трябва да бъде обявен изцяло през януари. Целта му е да осигури политическа стабилност, докато страната свиква с много по-ниските цени на петрола.

Миналия месец той вдигна цената на субсидирания от държавата евтин петрол с 40%. Други субсидии също ще бъдат орязани заедно със заплатите на държавните служители. Транспортните проекти в редица малки градове са отложени или отменени.
Досега в страната нямаше данък върху приходите и министрите настояват, че той няма да бъде въведен. За сметка на това ще има други данъци - върху тютюна и други вредни стоки, казва се в изявление на финансовото министерство. Очакват се и приватизации.

Това е голяма промяна - въпреки икономическия растеж, консервативните управляващи не смятат, че паричния резерв и приходите, които доскоро бяха над 150 млрд. долара, ще бъдат достатъчни, за да покрият разходите им.

Ниските цени вредят и на политическите врагове на Рияд, така че страната смята да продължи да произвежда толкова петрол, колкото ѝ позволява квотата, като складира по танкери излишното количество.

Бизнесът от години призовава за реформи, възпрепятствани от процеса на взимане на решения в държавата. Традиционното бавното навлизане на промените в Саудитска Арабия обаче може да се ускори заради критичната финансова ситуация.

"Икономическите реформи вероятно ще бъдат тласнати напред от поевтиняването на петрола, но те не са резултат от него. От дълго време има дългосрочен план за тях, но Саудитска Арабия се движи със свой собствен ритъм", казва Амир Маруа - директор по стратегиите и инвестициите в риядската фирма Dayim Holdings.

Вече има и ново поколение политици, застанало начело на реформите, включително любимия син на краля - 30-годишният Мохамед бин Салман. Така че ниските цени на суровината могат да се окажат и добър шанс за саудитците.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.