• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Съветът на президентите: Националните приоритети да останат извън ежедневното политическо противопоставяне

Съветът на президентите: Националните приоритети да останат извън ежедневното политическо противопоставяне

/КРОСС/За трета поредна година, по покана на държавния глава, на „Дондуков" 2 се събраха президентите на България Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Началото на инициативата Съвет на президентите беше поставена на 22 януари 2013 година.

Президентите изразиха надежда 2015 г. да бъде годината, в която обществото да се убеди, че политиците залагат на национално отговорен подход. Според тях демократичната зрялост изисква да разбираме и уважаваме различията, да защитаваме позициите си с аргументи, а не с обиди и квалификации, да има чуваемост за разумните и работещи идеи.

Националните приоритети да останат извън ежедневното политическо противопоставяне. Около тази теза се обединиха Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Безпринципното политическо противопоставяне и теснопартийните битки в последните години доведоха до намаляване на авторитета и доверието в институциите. Установяването на нов тон на общуване сред българските политици, какъвто наблюдаваме в последните месеци, е от изключителна важност за постигането на вътрешнополитическа стабилност, от която днес България се нуждае. Около тази позиция се обединиха президентите на България.

През 2015 г. според Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев има предпоставки за осъществяване на важни реформи, като например в здравеопазването, енергетиката, пенсионната система, съдебната система и образованието, сектор "Сигурност" и др. Необходима е мобилизация и колективно усилие от българските политици, за да усетят гражданите конкретни резултати и позитивна промяна.

Четиримата президенти са убедени, че националните приоритети трябва да останат извън ежедневното политическо противопоставяне, като се работи последователно по тях, независимо кой е на власт. Преминаваме през трудни времена на комбинация от външни и вътрешни кризи, в региона около нас има много конфликтни зони, затова е от изключителна важност да се работи за стабилност, сигурност и предвидимост.

Президентската институция, както винаги досега, работи за устойчивост на демократичния процес и на институциите. Тя отвори вратите си за дебат по дългосрочните приоритети и за начините те да бъдат постигнати, създаде възможности да бъде чуто мнението на всички. Президентите считат, че и занапред трябва да се търсят различни форми на сътрудничество между властите и за укрепване на държавността.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.