• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Правото трябва да делегира права на природата като субект

Правото трябва да делегира права на природата като субект

/КРОСС/Екологичните проблеми пред човечеството са все по-осезаеми и затова екологичното право в настоящия му вид е недостатъчно, за да защити природата. Все по-екстремната ситуация с все по-застрашено природно равновесие поставя въпроса за създаване на нова категория правни субекти и делегиране на права на природата и животинския свят. Това отбеляза в интервю за БНР докторът по право и философия Стоян Ставру.

Идеята е да се предостави правосубектност на природата като цяло или на отделни нейни системи. Традиционното право признава единствено физическите и юридическите лица като правни субекти. Всичко останало е обект на правото, т.е. благо, което може да бъде използвано за задоволяване на интересите на правните субекти, а природата е "раздробена" на множество вещи, които хората могат да обменят, обясни д-р Ставру и допълни, че в сегашното екологично право чисто юридически мерките работят много бавно - например, докато се признае един вид за изчезващ, той вече може да е изчезнал.

Идеята за природата като носител на права е радикална идея, но вече е възприета в законодателствата на няколко държави, заяви Стоян Ставру и даде примери:

В Еквадорската конституция има глава "Права на природата" и като основно нейно право е посочено правото на съществуване и правото да се самоподдържа. Боливия е приела "Закон за правата на майката-земя". В Нова Зеландия има призната за правен субект реката Уангануи и тя вече не е географско място, а правен субект, включително нейните притоци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.