• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

“Булгаргаз“ прогнозира скок на цените на горива с над 14%

“Булгаргаз“ прогнозира скок на цените на горива с над 14%

/КРОСС/ Държавната компания "Булгаргаз" обяви на сайта си, че прогнозира цена на природния газ за четвъртото тримесечие на годината от 458.44 лв. за 1000 куб. м без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение с действащата сега цена това представлява увеличение от 14.34%. "Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 9 август 2018 г. и е неокончателна", уточняват от дружеството, чието окончателно предложение ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 септември. Регулаторът ще вземе окончателното решение за новата цена на газа на 30 септември.

Според изискванията на Закона за енергетиката месец преди да подаде заявление за промяна в тарифите "Булгаргаз" ЕАД трябва да обяви публично намеренията си. "Увеличението се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за 3-то тримесечие на 2018 г., която е по-ниска от разходите за доставка", обясняват от газовия доставчик.

Ако искането за увеличение на цената бъде удовлетворено от КЕВР, то ще бъде четвъртото поредно. След поевтиняването на природния газ в края на 2017 г. от началото на тази годин цената му непрекъснато расте. Повишението от 1 януари беше 2.75% ("Булгаргаз" поиска 2.83%), от 1 април тя се покачи с още 2.6%, докато искането на държавната компания тогава беше за 4.82%, а на 1 юли поскъпването беше 10.81% при поискани над 15%.

Ако сега КЕВР реши, че цената ще се повиши с повече от 5%, по закон ще се наложи и нова актуализация на тарифите за парно и високоефективната електрическа енергия, произвеждана по комбиниран способ от топлофикационните дружества, използващи природен газ. Такова например е "Топлофикация София". През юли заради поскъпването на природния газ цената на парното в страната беше повишена средно със 7.33%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.