• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Данаил Кирилов: Ще подам оставка, ако след 31 октомври продължи мониторинга на страната

Данаил Кирилов:  Ще подам оставка, ако след 31 октомври продължи мониторинга на страната

/КРОСС/ „Така, казал съм го, потвърждавам го. Смятам, че това не би следвало да се преекспонира или да се дискутира". Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик радио министърът на правосъдието Данаил Кирил, в отговор на въпроса, дали ще подаде оставка, ако наблюдението на Европейската комисия, в областта на правосъдието продължи след изтичането на мандата на настоящия състав на комисията?

„Исках да има яснота по този въпрос. Стъпвам в последните, да кажем, дни, на тези изтичащи срокове. Единственият начин да дам залог, гаранция за добросъвестност, че ще работя за постигане на тази цел е това. Но, пак казвам, не искам да се експонира и да се интерпретира в посока, че съм бил изнудвал европейски институции и т. н. Напротив, даже в разговора с еврокомисар Юрова, тя това го посочи, прие го положително, посочи го като изцяло положителен момент за това, че има хора в България, които имат амбицията да приключи този механизъм", допълни той.

На въпрос, кой е основният проблем, заради който продължава мониторинга на Европейската комисия към нас, министър Кирилов отговори: „Основният проблем е доверието. Това не ни е в списъка с изисквания. Но спрямо България, това е един ключов проблем, за който не е достатъчно само правната работа, разбира се. Ние следва да дадем максимума гаранции пред нашите партньори, другите държави-членки, за това, че имаме утвърждаване принципа на върховенство на правото, че имаме ефективна борба с корупцията". „Гаранциите, тук няма една казуистична листа, един списък, в който можем да кажем, това, това и това са гаранции. Да, формалните критерии са присъди и наказателни производства. В същото време, ние бяхме до скоро в разгара на един скандал, който показа вътрешната ни чувствителност към корупцията. Ние продължаваме да се гневим към корупцията, но не се гневим по начин, до степен всеки един от нас да повиши дисциплината си, правната си дисциплина, изискванията към себе си", каза още Данаил Кирилов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.