• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

У. Монтгомъри: ЕС е къща от карти

У. Монтгомъри: ЕС е къща от карти

/КРОСС/ Западнобалканските държави са принудени да реагират вследствие на чужди решения, които ще имат тежки последици за тях, заяви дългогодишният посланик на САЩ в България и в Сърбия Уилям Монтгомъри в интервю за „Хоризонт".

„Страните, за които говорим, ще се окажат в крайно тежка ситуация, защото ще трябва да поемат грижата за мигрантите през зимните месеци. Това не са богати държави - те се борят с икономически проблеми, за да повишат доста ниския си жизнен стандарт и не разполагат с материалните и човешки ресурси, за да се справят с тази ситуация. Освен това, едно нещо е, когато местните хора виждат, че мигрантите само минават и отминават за кратко време. Съвсем друго обаче ще бъде отношението им, когато видят, че броят на пришълците, които остават и трябва да бъдат издържани по един или друг начин, нараства. Местните жители няма да бъдат доволни и ще поставят правителствата си под огромен натиск", посочи Монтгомъри.

Според него затягането на граничния контрол няма да помогне, защото бежанският поток ще си намери път, въпреки ограниченията: „Когато властите затегнат контрола в някой граничен участък, мигрантите ще потърсят начин да го заобиколят. Българите също трябва да се замислят сериозно как ще се справят с този проблем и да планират още отсега, без да чакат".

България трябва да се замисли и за съседите си, за които назряват критични дни, допълни американският дипломат: „Ако Хърватия запечата пътя на бежанците на Запад, само за седмица в Сърбия ще влязат още 40 хиляди души, което ще бъде непоносимо. Ще бъде много жалко, ако вместо да действат заедно, балканските страни се обърнат една срещу друга и започнат да си прехвърлят проблемите помежду си - те трябва да действат заедно, така че призивът им за подкрепа от ЕС да бъде чут и да не се окажат изоставени. Това е моят съвет към всички страни, включително и към България, които са потенциално изправени пред този проблем".

Начинът, по който Европейският съюз подходи към мигрантския проблем през последните четири години, е срамен, подчерта Монтгомъри и допълни: „В хода на най-голямата криза, пред която ЕС е бил изправян от самото си създаване досега, нямаше - поне доколкото аз зная, никакви консултации със страни като България, които са пълноправни членове на съюза. Това, което се случи, е, че няколко лица и на първо място, Ангела Меркел, обявиха на своя глава, че искат да приемат около 1 милион имигранти, което освободи една необозрима вълна. И вместо да се справи с бежанския проблем докато беше управляем и мигрантите бяха малко, Евросъюзът не стори нищо, а се занимаваше с въпроси като това дали сиренето се прави както трябва. С такива дребни проблеми може да се справи, но е неспособен, когато опре до сериозни неща. Струва ми се, че Европейският съюз е къща от карти, която може да се сгромоляса под тежестта на тези проблеми".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Спеца

Това задокеанско превъзходителство, нищо не казва , че САЩ са в основата на бежанската криза , че те натириха и то организирано, стотици хиляди към Европа!При наличие на такива "приятели" , на Европа не и трябват други врагове!

22.11.2015 07:00:23

Анонимен

ТИЯ НАШЕСТВЕНИЦИ ЩЕ ПРЕТЕНДИРАТ ЗА ЗЕМЯ В КОЯТО ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ.А ДРУГИТЕ ЗУЛУМИ ЩЕ ВЪРВЯТ УСПОРЕДНО..ВРЪЩАЙТЕ ГИ ОТ КЪДЕТО СА ГИ НАТИРИЛИ ИНАЧЕ ЕВРОПА Е ОБРЕЧЕНА..

21.11.2015 22:47:28

Анонимен

ЕС е къща от карти, населена с кукли на конци.

21.11.2015 22:20:46

Анонимен

Крайно време е България да се разграничи от политиката водена от САЩ ако не незабавно вън от ЕС

21.11.2015 15:54:44

Анонимен

САЩ водят хибридна война не само против Русия, но и против ЕС. Горното заявление е по опорни точки на тази война и в нейното русло.

21.11.2015 12:50:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.