• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Нено Димов: В 25 града въздухът постоянно е мръсен

Нено Димов: В 25 града въздухът постоянно е мръсен

/КРОСС/ Качеството на въздуха се подобрява, но София все още е най-мръсната столица в Европейския съюз. Това стана ясно по време на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух" в столицата, организирана от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Европейската комисия вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. В момента правителството търси отсрочка, за да предприеме мерки за справяне с проблема.

Министърът на околната среда и водите е категоричен, че в България, единственият конкретен замърсител на въздуха са фините прахови частици.

„Като махнем всички останали, с които нямаме проблем, този го имаме практически почти навсякъде. В 25 града се замерват постоянно нива, които са над пределно допустимите по законодателство", обяви Димов.
По последни данни от тази седмица най-големи нива на запрашаване на въздуха има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. А в столицата, единствено в кв. „Бояна" измериха повишени норми на фини прахови частици.

„Причините са битовото отопление , автомобилният транспорт, индустрията и енергетиката", допълни еко министърът.

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов пък обяви, че ще има обединение на институциите за решаване на проблема.

„Всички институции ще започнат да работят заедно по решаването на проблема, наказателната процедура не трябва по никакъв начин да се допусне, нямаме друг избор освен да вземем превантивни, спешни мерки", обяви Симеонов.

Въпреки че въздухът в София става все по-чист, министрите ще се обединят около още предложения за подобряване на нивата на фини прахови частици. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема, за да получим отсрочка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Haydutyn

Как няма да има наказателна процедура за мръсния въздух като България няма никакви ограничения за вноса на МПС-та. Например: Русия минимум 2010год. на производство и проверяват по № на шаси дали е поне Евро 5, ако не съответства не се издава талон. дори да шмекеруваш после ще го анулират плюс завеждане на дело и т.н. Отделно се плаща убийствен Утилизационен збор-на български екотакса. Другите държави от Евразийския съюс са с подобно законодатерство. Приднестровие внос до 14години, Молдова до 7години за товарните и автобусите до 10. Сърбия до 10години + евро4, внос на товарните и автобусите до 15години но задължително да си официален вносител или да имаш спечелени маршрути или вече да притежаваш лицензи. Хърватско до 7години, Босна и тя беше нещо подобно. Накрая ние да не излезем ние най-глупавите.

02.12.2017 14:34:44

Анонимен

TOTALNI ГЛУПОСТИ НАВРЕМЕТО ХОРАТА СЕ ОТОПЛЯВАХА С ДЪРВА И ВЪГЛИЩА И БЯХА ЗДРВИ И РАБОТОСПОСОБНИ. ПРОБЛЕМА Е ЧЕ НИ ХРАНЯТ С МНОГО ХИМИЯ

24.11.2017 23:19:25

дебил

Ами забранете в топлофицираните квартали да се ползват въглища и дърва за отопление- просто е!! А то и в центъра на София дебили горят въглища по къщите и не може да си отвориш прозореца вечер...

24.11.2017 13:35:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.