• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Кадиев: БСП е старо предприятие. Нещо като Apple преди завръщането на Стив Джобс през 1997

Кадиев: БСП е старо предприятие. Нещо като Apple преди завръщането на Стив Джобс през 1997

/КРОСС/БСП е предприятие с остаряла технология, неатрактивен продукт, потребителите са разочаровани, а мениджмънтът е един и същи, коментира във "Фейсбук" социалистът Георги Кадиев. Според него технологията е остаряла, продуктът - неатрактивен, служителите - немотивирани, а потребителите - разочаровани... Нещо като Apple Computers преди завръщането на Стив Джобс през 1997 и въвеждането на IMac, Ipod, Iphone, Ipad, etc.

Затова Кадиев настоява за радикална, коренна, повсеместна и безпощадна промяна в столетницата. 

"Снощи бях на пленум на градската организация на БСП-София. Исках да чуя визията на Миков за това, което ще се промени в БСП. Всичко се въртеше около промени в устава, който (както сполучливо се изрази един колега) се променя през 3-4 години и стана като договор с Топлофикация-София: при едни условия ставаш член, при други работиш, при трети се махаш...", разказва социалистът. И продължава:

"Искам да дам по-друга гледна точка.
Да погледнем на БСП като едно предприятие. Преди 20 години то е произвеждало 100 единици. Днес произвежда 10 единици. Технологията (идеологията) е остаряла, продуктът (водената политика) е неатрактивен, служителите (апаратът) са немотивирани, потребителите (гласоподавателите) са разочаровани, стажанти (младежи) почти няма, мениджмънтът (ръководството) е един и същи, моралът е разграден, конкуренцията е силна. Всички са наясно, че много неща не са наред, всички виждат кризата, и всички се концентрират в повече продажби на стария продукт.

Нещо като Apple Computers преди завръщането на Стив Джобс през 1997 и въвеждането на IMac, Ipod, Iphone, Ipad, etc.

Към момента на завръщането на Джобс след 12 години отсъствие, Apple губеха пари и клиенти над 10 години, и бяха минали през фази на големи уволнения. Джобс намери нова ниша (идеология), назначи нов мениджмънт (ръководство), избра дизеайнерът Jonathan Ive да създаде нови продукти (водената политика), мотивира служителите (апаратът) с думите "we are going to make history" и накара потребителите (гласоподавателите) да се влюбят в продуктите му. Отне му 3 години, но през 2000 г. Apple излезе на печалба след цяло десетилетие. Днес е най-голямата листвана компания в света, с пазарна стойност над 700 млрд долара.

Това е пътят според мен. Промените в устава може и да имат някакви основания, но не решават нито един от тези проблеми, описани по-горе. Нито създават нов продукт, нито мотивират служителите, нито привличат потребители.

В БСП ТРЯБВА РАДИКАЛНА, КОРЕННА, ПОВСЕМЕСТНА, БЕЗПОЩАДНА ПРОМЯНА. И тук не става въпрос за заяждания от типа "фараони срещу богати младоци". Става въпрос за кардинално нов продукт, изработен от кардинално различни хора с кардинално различни качества, продаван по кардинално различен начин.
Това се прави от лидери, визионери, не от подчинени хора, стегнати в железен партиен устав. БСП винаги е била силна с различието и многообразието си. Не е лидерска партия и не е партия на демократическия централизъм.
С това трябва да се занимава БСП. Кой е новия продукт, кои са хората, които го изработват и кои са хората, които го продават. Уставът, за мен поне, е последна грижа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

GRN

БСП е средство на на една ояла се номенклатурка от партай-мили(ци)онери да живее на гърба на електората си. И по-точно на глупостта на някои и на носталгията на други; нищо социалистическо няма в панаира на Гергов, 500-те квадрата апартамент на Овчаров, (евро)гейските лъжи на серГея, кебапените физиономии на Дъбов и Премянов и т.н. и т.н..........

31.03.2015 13:08:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.