• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Общински проект заличава най-красивото място във Враца!

Общински проект заличава най-красивото място във Враца!

/КРОСС/ Община Враца започна изпълнението на проект за обновяване и модернизиране на централната пешеходна зона в града. Финансирането от над 6 млн. лв. е осигурено с договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът е част от Инвестиционната програма на местната администрация и се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, съобщава Булнюз.

Предвидените дейности по проекта са свързани с обновяване и модернизиране на бул. „Никола Войводов”, по-известен като Пробива, и площад „Христо Ботев“ с прилежащия парк до църквата „Св. Николай Мирликийски“.
И докато централната пешеходна зона видимо се нуждае от основен ремонт, не става ясно защо ще се променя площадът? В момента той е изграден от павета и гнайс, които ще бъдат заменени от сиви бетонни плочки. На практика вечни материали ще бъдат махнати и на тяхно място ще се поставят такива, които до 2 години ще започнат да се ронят. Тук изобщо не става дума за сравняване на красивата гледка, която площадът представлява в момента, и сивотата, която струи от разпространените от общината графични изображения на идейния проект. Свещеното за врачани място е притегателен център за разходка и прекарване на свободното време от стотици хора и е във видимо отлично състояние. Кой ще гарантира, че новата визия ще бъде изградена със същото качество? 

Не е ли показателно как се изпълняват подобни основни ремонти в София, където вече станаха поредица от скандали заради претупани строителните дейности? Нима на врачани им харесва как са ремонтирани столичната ул. „Граф Игнатиев“ и пространството пред църквата „Св. Седмочисленици“? В София обаче има гражданско общество, което реагира светкавично на очевидната кражба на пари за сметка на качеството на самите обекти. Представители на интелигенцията се опитаха да щурмуват общината, за да потърсят сметка от кмета Йорданка Фандъкова за очевидните безобразия при извършваните ремонти. Във Враца общината е на път да съсипе бижуто на областния град, но това изобщо не впечатлява опозиционните партии и останалите малцина будни граждани. Местните медии пък са захранвани с по 400-500 лв. месечно от администрацията и предпочитат да пишат за мили тържества в детски градини и за неправилно паркирали коли, вместо да се опитат да дадат отпор на безумната промяна.

От общината декларират, че в  рамките на проекта съществуващите дървесни видове няма да бъдат премахвани, с изключение на тези, които са изсъхнали. Предвиждало се засаждането и на нови растителни видове и дървета, които са били специфични за географските ширини. Те щели да са с по-голяма цветна корона, която позволявала украсяване през есенно-зимния период. На практика обаче вече цели улици във Враца са с изкоренени дървета, а тротоарите се заливат с канцерогенен асфалт. Новите „растителни видове и дървета, които са специфични за географските ширини“, се оказаха кълбовидна акация, за която опитни специалисти вече обявиха, че не е най-удачния вариант, тъй като тя не обира праха и мръсотията, а короната й не хвърля онази сянка, която е имало при изкоренените вече дървета.

Проектантите подчертават, че настоящият проект е разработен на база оценка от страна на 7-членна комисия от експерти, създадена със заповед №2696/29.12.2014 г. В допълнение, специалистите посочват, че през 2015 година е извършено публично оценяване от населението. Мнозинството от  участвалите граждани били гласували за настоящия идеен проект.

Вие познавате ли поне един човек, който да е участвал в публичното оценяване и който да е подкрепил този проект?!

Врачани имат още малко време да отидат и да си направят снимки за спомен на един от най-красивите площади в България. Заведете и децата си, за да запомнят, че някога и в техния град е имало красиво място, с което родителите им са се гордеели. Снимайте, защото от сивотата, която идва, ще се получи само едно-масово оглупяване! Което май е и целта на управляващите…

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.