• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Дани Родерик: Догодина подписваме за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй”

Дани Родерик: Догодина подписваме за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй”

/КРОСС/ - Г-н Родерик, каква е причината за вашето еднодневно посещение в България точно сега?*
- Компанията „Уестингхаус" е на българския пазар от 25 години, но в момента работим много усърдно върху развитието на проекта за 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй". През миналата седмица се срещнахме с представители на правителството, за да разберем кога ще бъде направена следващата стъпка по проекта. Стана ясно, че кабинетът иска следващата стъпка да бъде направена от следващото редовно правителство. Исках да поговоря с политическите лидери, за да се уверя, че и следващото правителство смята да продължи изпълнението на 7-и блок. Имаме големи очаквания за инвестициите си в страната.

- Кога реално ще бъде направена следващата стъпка и какво представлява тя?
- Следващата стъпка е сключването на акционерно споразумение, след като има решение на българския Министерски съвет. Ще сме щастливи това да се случи скоро. За съжаление избирането и формирането на ново правителство ще отнеме време, което ще е загубено за проекта. Проектът се състои от много етапи, които трябва да започнат, за да няма забавяне - получаване на разрешителни, инженеринг, поръчка на оборудване, инвестиционна стратегия, осигуряване на финансиране. Всичко това продължава вече два парламента и е необходимо да се правят реални стъпки, за да може да се започне със същинската работа. Променят се непрекъснато правилата за лицензиране. Необходимо е ние да се запознаем с тях, преди да преминем към конструирането.

- Всичко това е добре, но възможно ли е да се случи бързо с оглед на сложната политическа ситуация?
- Ситуацията е сложна, защото говорим за време на избори, но всички политици трябва да са загрижени за това, което се случва с България, някои повече или по-малко. Имат различни пътища, по които да поемат, но ако вярват в бъдещето на България, в това тя да има независим енергиен източник, чиста и сигурна енергия, то тогава изграждането на АП 1000 в 7-и блок има голям бизнес смисъл. За съжаление в публичното пространство не винаги се изнася коректна информация и именно затова дойдох, за да поговоря с политическите лидери и да им представя проекта.

- Получихте ли обещания от политиците, че проектът ще продължи?
- Не се нуждаех от обещание, а от разбиране. Този проект не е „Белене". Той ще бъде изграден напълно прозрачно. Ще са ясни всички параметри по бъдещия договор за изграждане на блока, преди той да бъде сключен. Това искам да осъзнаят политиците. За това акционерното споразумение трябва да бъде сключено час поскоро, за да може и проектът да се движи.

- Какви ще са задълженията на „Уестингхаус" според акционерното споразумение?
- Този проект оцеля вече две правителства, сега трето. Компанията ни е готова да участва в проекта с 30%. Готови сме да поемем рисковете по проекта до реалното сключване на договор за изграждането на централата от следващото правителство. Искаме да предложим най-доброто решение, защото най-накрая потребителите са тези, които плащат държавните инвестиции.

- Колко ще струва новият блок в „Козлодуй", появиха се данни за 5 млрд. долара?
- България ще получи най-добрата оферта. Цена от 5 млрд. долара е конкурентна навсякъде по света. Ако погледнем разходите за „Белене" - изграждане и извеждане от експлоатация, проектът на „Уестингхаус" пак е по-евтин. Освен това е важно да се мисли и за енергийната сигурност на страната.

- Как ще бъде финансиран проектът?
- Американската експорт-иморт банк е готова да предложи пакет за финансиране.
По този начин американското правителство ще влезе в проекта и българската страна няма да плаща по време на строителството. Всички плащания ще започнат, след като строителството приключи. Блокът ще се изплаща от собствените му приходи. Създадените работни места у вас по време на строителството ще бъде допълнителен коз за България - ще се плаща по-късно, но работните места ще бъдат създадени сега. Като цяло финансирането на проекта не е проблем. Това, върху което работим сега с държавното дружество АЕЦ „Козлодуй", е да открием най-добрата схема за финансирането, финансирането през Американската експорт-импорт банк е най-доброто, но все пак проверяваме оферти и на европейски банки.

- България има проблем с дългосрочните договори за изкупуване на ток с американските централи - „AES Гълъбово" и „КонтурГлобал Марица изток 3", може ли да се повтори същата ситуация и със 7-и блок?
- Ситуацията е много различна. Няма да има гарантирана цена на тока, нито автоматично увеличаване на цената.

- Какъв ще бъде срокът на заема за строителството?
- Има различни опции, но обикновено заемът се изплаща за 18 години от датата на започване на експлоатацията.

- Пред „Белене" имаше два проблема - липса на финансиране и липса на пазар за тока...
- „Белене" имаше много други проблеми. 7-и блок е структуриран по съвсем различен начин, за да няма изненади впоследствие. Двата проекта не трябва да се сравняват. Новият проект прилича на частна инвестиция, а не на държавна.

- А кога ще започне да работи първият реактор АП 1000 и къде, защото досега има само модел на мощността?
- В момента се изграждат четири реактора АП 1000 в Китай и първият ще бъде
пуснат догодина. Когато започне строителството на 7-и блок, ще има 4 пуснати реактора и 12 строящи се.

- Кога може да бъде пуснат 7-и блок?
- Трябват две години за лицензиране. Строителството отнема около 5 години. Следва период на пускане. Смятам, че ако изпълнението започне сега, реакторът може да заработи през 2022-2024 г.

- Какъв договор има сега между „Уестингхаус" и Българския енергиен холдинг?
- Има само споразумение, което насочва към технологията. Оттук насетне инициираме инвеститорско споразумение,
което да включва рамката на проекта. След това трябва да бъде избран и строител, защото ние сме инженер. Това може да бъде направено, ако имаме акционерно споразумение. Големият, истински договор за централата ще бъде сключен догодина, когато всички подготвителни работи са приключени, проектът е структуриран и парламентът е решил да бъде изпълнен, защото е правилният проект за България.

 

Дани Родерик, президент и изп. директор на Westinghouse Electric Company

„Труд”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Такава държава има....за съжаление населявана с робско народонаселение.

30.07.2014 18:42:56

Анонимен

Няма такава държава. При готова площадка с всички лицензи за два блока, да започва строеж на нов ЕДИН блок за същите пари.

30.07.2014 14:22:07

Анонимен

А някой спомня ли си колко щеше да струва Белене с два блока като този на „Уестингхаус"?

30.07.2014 11:33:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.