• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ПП АБВ: Има лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене"

ПП АБВ: Има лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене"

/КРОСС/ Днес на пресконференция ПП „АБВ" представи цялостната си оценка за развитието на проекта „Белене" и някои проблеми в енергетиката, за които партията алармира месеци наред.

Позицията на „АБВ" представи Любомира Ганчева. Тя посочи, че министърът на енергетиката е изказал изненада от факта, че има българско участие с интерес за изграждането на проекта АЕЦ „Белене".

„Аз мога да кажа, че не съм изненадана, че има лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене", така както провалиха проекта „Южен поток". Но се надявам, на волята на правителството и на народните представители, които ще докарат проекта до реализация и до ефекта, който всички ние търсим - енергетика на достъпна цена, каквато АЕЦ „Белене" ще осигури", каза Любомира Ганчева.

„ПП АБВ винаги е била изключително последователна в политиката си по защита на АЕЦ „Белене". Но ние сме единствените, които продължаваме вече 5 години да настояваме, проектът да бъде изцяло, 100 процента държавно участие, тъй като за нас, от една страна, това е енергийна независимост, но също така национална сигурност. А и приходите, които в бъдеще ще се превърнат в печалба от проекта, мислим че е редно да останат в България, вместо да ги даваме в ръцете на стратегически инвеститори, без значение откъде ще бъдат те", подчерта Ганчева.

Тя коментира и още една тема в областта на енергетиката, а именно „Булгаргаз" и поредното искане на дружеството от КЕВР увеличение на цената на природния газ. „Аз не мога да се сетя за друг пример, който да покаже, смея да кажа, некадърното управление в „Булгаргаз".

За никого не е тайна, че цената на втечнения газ, от март месец, на световната борса, пада, беше на най-ниските си рекордни нива. Отново искаме да припомним от Вашата висока трибуна на „Булгаргаз", че един вариант за понижаването на цената на природния газ, както сме го споделяли на пресконференция е, да се използва една препоръка на Европейската комисия в регламента, при която, когато трайна има понижаване на цената на алтернативна доставка, може да се иска от доставчика, да има намаляне на цената.

И това е принципната политика на АБВ, няма значение кой е доставчик, важното е цената на природния газ за бита, за бизнеса, за всички нас да бъде максимално ниска", заяви Любомира Ганчева.

"Специално за проблемите в енергетиката, държа дебело да подчертая, че от АБВ още март месец предупредихме, че действията и бездействията на правителството ще доведат до това, България да не може да изпълни ангажимента си на 1 януари следващата година да имаме тръба, и да се реализира, казвам го с болка, с гняв, „Турски поток".

Правителствата на БСП и на ГЕРБ ликвидираха на този етап възможността България и Европа да получават пряко газ от Русия и да не плащаме транзитна такса на Турция. Но сега, това правителство на Борисов е основен фактор за непострояването на тръбата на „Турски поток"., със забавянето на процедурата, с подбутванията в КЗК, после Административния съд.

Ние нямаме определен изпълнител и по този начин България играе ролята на „обрания мек спусък на пистолета на челото на Русия", за принуда, Русия да преговаря с Украйна, Европа да не остане без газ. И това ще го плащаме ние. И трябва да е ясно, че това българското правителство го прави съвършено съзнателно", заяви от своя страна и лидерът на ПП „АБВ"Румен Петков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.