• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Скулптура и слово описват съвременната жена в два паралелни свята

Скулптура и слово описват съвременната жена в два паралелни свята

/КРОСС/ 15 скулптури в дърво и в компанията на поетични текстове, създадени специално за проекта „Жената през", ще бъдат изложени паралелно в две софийски галерии. 

Част първа от проекта стъпва в галерия „Червената точка" от 19 септември.

Седмица след това втора серия от проекта ще бъде изложена в галерия „13 века България".

Изложбите са част от едно цяло, свързано и обвързано от една концепция и видео, излъчвано паралелно в двете галерии.

„Група 9" е сдружение от художници дърворезбари и това е техният четвърти съвместен проект. Целта на авторите от групата е да популяризират съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични скулптури. Така универсалната тема за жената се превръща в откритие както за тях, така и за публиката, посочва Grama.bg.

В проекта участват художниците дърворезбари Георги Великов, Георги Митев, Даниел Мирчев, Димитър Митков, Евгений Григоров, Иван Ушев, Митьо Митев, Николай Мартинов, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Христо Кирилов и Явор Танев. Специално участие в изложбата имат скулпторите Лилия Поборникова, Диана Василева и Деница Дакова, а куратор е Ивайло Пеев. С авторски текстове, посветени на жената, участват посветените на словото Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова.

Целта на проекта е потърси съзвучието на слово и пластика, отразено в многоликия образ на жената - съвременна и вечна. Изложбата надскача обичайната интерпретация на темата и се превръща в предизвикателство за аудиторията, давайки й възможност за откривателство както на връзката между образ и слово, така и между идеите на различните автори. „Образът на жената е вдъхновявал художника през вековете, защото вплита в себе си красота, естетика, мистика и женската неразгадаемост, които са неизчерпаем източник на интерпретации", обяснява избора на темата кураторът на групата Ивайло Пеев.

 

 

Откриването на изложбата на 19 септември съвпада с първия рожден ден на галерия „Червената точка" неслучайно. Галерията дава предимство на пластиките в дърво и представя предимно млади автори. Много от скулпторите, участващи в изложбата, влязоха в портфолиото на галерията още през първата й година.

Изложбата ще открие председателят на секция „Дърворезба" към СБХ Камен Симов, а събитието ще се превърне и в премиера на видеото към проекта, заснето от режисьора Галина Георгиева с участието на актрисата Ивета Контрерас.

Процесът по реализиране на проекта - от идеите, концепцията, скиците и макетите до конкретната реализация на артефактите, отнема на авторите в групата девет месеца.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.