• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

проф. Петер Филцмайер: В силни национални държави или в силен съюз искаме да живеем

проф. Петер Филцмайер: В силни национални държави или в силен съюз искаме да живеем

/КРОСС/ Време е Европейският съюз да се запита дали дългосрочният договор, който сме сключили въз основа на споделени ценности, е все още валиден и важен за всички участници. Този въпрос постави австрийският политолог проф. Петер Филцмайер, интервюиран от БНР.

"Отново въпросът е дали искаме да живеем в силни национални държави, или искаме силен съюз, съставен от национални държави. Мисля си, че Европейският съюз дълго време беше в своята розова фаза на илюзиите, а днес се събужда и си задава въпроса искаме ли изобщо този ЕС?", коментира проф. Филцмайер.

"Ако ЕС е наднационална организация, тогава трябва да сме съгласни с това, че според Лисабонския договор националните държави се лишават от определени компетенции и ги преотстъпват на БрюкселНе казвам обаче, че това е правилното решение. В момента не може и да се мисли за това националните държави да се съгласят да прехвърлят решението за равномерното разпределяне на бежанци на Брюксел. Първият, който ще скочи срещу това, е Виктор Орбан и с това ще сложи край на всякакви последващи преговори", каза австрийският политолог.

По думите на проф. Петер Филцмайер австрийският канцлер Себастиан Курц може да свърже всичко с миграцията.

Припомняме, от 1 юли 2018 г. Австрия пое ротационното председателство на Европейския съвет.

"Себастиан Курц много правилно усети настроенията в Европа, които доведоха до промяна в политиката през последната една година. Курц може да свърже всичко с миграцията", каза австрийският политолог.

Той уточни, че няма предвид само темата сигурност. "Много хора у нас асоциират чужденците с престъпността. Говоря и за социалния аспект, защото според Курц бежанците, които получат статут в Австрия, получават и правото да работят, а това ще промени ситуацията на трудовия пазар. Същото се отнася и за източноевропейците, които работят в Австрия. Правителството иска да съкрати детските надбавки за децата им, които в повечето случаи не живеят в Австрия. Така Курц с лекота свързва темите миграция, сигурност и социално подпомагане", обясни проф. Филцмайер.

Политологът проф. Филцмайер припомни, че преди промените Австрия бе мост между Изтока и Запада.

"Австрия дълги години запази неутралитета си. Днес това вече не е съвсем така. Напоследък правителството търси и намира близост с Вишеградската четворка, особено в миграционната политика. По много други теми обаче Австрия е значително по-близо до западноевропейските държави и има общи интереси с тях, като един от нетните платци в бюджета на Европейския съюз. Така че сме свикнали да хвърляме мостове. Въпросът е дали това може да е успешно и трайно по време на едно шестмесечно председателство", допълни проф. Филцмайер.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.