• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Стратегията за развитие и управление на ВиК сектора – регионализация и консолидация

Стратегията за развитие и управление на ВиК сектора – регионализация и консолидация

/КРОСС/ Министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова подписаха споразумение за изпълнение на дейности от „Проект за подпомагане на ефективността, управлението и регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК. 

Изпълнението на дейностите по ОП „Околна среда 2014-2020" започва днес, заяви министър Василева и допълни: „Чрез финансирането се предоставя възможност на МРРБ да продължи провеждането на реформата във ВиК сектора. Очакваме до дни ОП „Околна среда 2014-2020" да бъде одобрена от ЕК. Оперативната програма подпомага и реализирането на реформи, а една от ключовите реформи е тази във ВиК сектора".

Реформата във ВиК сектора е необратим процес. Той се подпомага с финансиране както по линия на ОП „2007-2013 г.", така и от стартиращия днес проект за реализацията на дейностите, обвързани с разработването на регионалните прединвестиционни проучвания, анализите, нормативната база, заяви Василева след подписването на споразумение за ускоряване на инвестициите във ВиК сектора. Тя обясни, че принципите, върху които ще се основава финансирането във ВиК сектора, произтичат от стратегията за развитие и управление на ВиК сектора - регионализация, консолидация, развитието на регионалния принцип при провеждането на инвестиционната политика.

„Това ще доведе до ефективност на сектора и до възможности за устойчивост и повече ефективност. В хода на преговорите с ЕК, постигнахме споразумение да бъдат изпълнявани ранните проекти, общата стойност е около 500 млн. лева. Този ресурс и тази възможност ще ни дадат шанса да осигурим плавния преход между старата и новата оперативна програма", посочи още Василева.

Министър Василева съобщи, че вече има план програма, като на 30 юни ще се състои първият мониторингов комитет на програмата, като веднага след това стартират поканите за проектни предложения към техните бенефициенти и увери, че с това изпълняват ангажимента 2015 г. да не бъде нулева за оперативната програма.

Предварителното споразумение, което беше подписано днес, ще позволи да стартира изпълнението на три основни дейности по проекта на обща стойност 38,5 млн. лв. С 35 млн. лв. от тях ще бъде финансирано изработването на регионални прединвестиционни проучвания, които да ускорят инвестиционния процес, като се определят проектите, които ще се финансират от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020".

Оперативната програма е основният източник на средства за инвестиции във ВиК отрасъла, а нуждата от тях е огромна - идентифицираната сума за следващите 10 години е близо 11,7 млрд. лв., подчерта Лиляна Павлова.
„Изработването на регионалните прединвестиционни проучвания е важно и неотменимо условие, за да може България да получи безвъзмездно финансиране за инвестиции във ВиК сектора от европейските фондове", отбеляза министър Павлова.

Споразумението ще позволи обществените поръчки за избор на изпълнител за изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания и формулярите за кандидатстване за европейско финансиране към тях да бъдат обявени още преди одобрението на самата оперативна програма. Тръжната процедура за разработването на ще бъде обявена до месец. Планирано е през 2017 г. да са готови формулярите за кандидатстване за финансиране на ВиК системи и съоръжения и да се съкрати максимално времето до започване на строителните дейности за обектите, които ще се финансират по ОПОС 2014-2020.

Освен изготвянето на регионални проучвания, подписаното днес споразумение ще позволи изпълнението и на други две дейности - по предоставяне на консултантски услуги, които да подпомогнат разработката и мониторинга на изпълнението и проверката на качеството на РПИП. Другата дейности цели да бъде актуализирана стойността на публичните ВиК-активи за обособените територии на 28 ВиК-оператора с държавно участие.

„Голямата част от ВиК системите са строени преди повече от 30 години, заради което в момента имаме абсолютно нереални и подвеждащи стойности на активите на ВиК дружествата", каза министърът. Тя обясни, че поради тази причина се налага да се преизчисли истинската стойност на всяко съоръжение, за да могат коректно да се начисляват амортизации и да се осигурят адекватни средства за неговата поддръжка.

Относно напредъка на изпълнението на реформата във ВиК сектора, министър Павлова отчете, че МРРБ е изготвило регионални генерални планове за ВиК за територията на цялата страна, с което са остойностени мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се осигури съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води и устойчивост при предоставяните услуги. По отношение на ВиК-асоциациите министърът заяви, че до момента 24 от общо 29 асоциации са взели решение за сключване на договор за стопанисване, поддръжка и експлоатация на ВиК-системите и предоставяне на услугите с действащия на територията ВиК-оператор. В останалите тези решения предстоят. Текстовете на договорите и приложенията към тях са готови и са в процес на съгласуване, съобщава пресцентърът на МРРБ.

 

Европейската комисия ще пусне предсрочно парите по новата оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г. преди България да е завършила водната реформа. В замяна българските власти са се съгласили средствата да отидат не за общините, както беше през изминалия програмен период, а за водните оператори на мрежата, стана ясно от изказванията на министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференция в началото на май, посветена на механизмите за финансиране на ВиК сектора. Тъй като евросредствата през настоящия програмен период са крайно недостатъчни - 2,5 млрд. лв., при необходими 11,7 млрд. лв. за инвестиции във водния сектор, се обсъжда идеята водните оператори да излязат на борсата. По този начин секторът може да получи търсенето финансиране, съобщи министър Павлова. „Убедихме Европейската комисия, че е наложително да се започне с изпълнението на ранни проекти", каза министър Ивелина Василева. Така новата оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г. ще започне още през тази година с изпълнението на водните проекти на общините Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен-Долна Митрополия и на Смолян на обща стойност около 300 млн. лева.
Договорено е и изпълнението на други пет проекта за още 100 млн. лева. Те са в техническа готовност, но строителните дейности по тях ще започнат през 2016 г., уточни министър Василева. Това обаче става след като България е отстъпила пред искането на Брюксел ВиК операторите да бъдат бенефициенти по новата оперативна програма. По старата това бяха общините. Този спорен въпрос спъваше одобрението на ОПОС от Еврокомисията.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.