• 09 Авг 2020 |
 •  USD / BGN 1.6551
 •  GBP / BGN 2.1642
 •  CHF / BGN 1.8103
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Монделийз Интернешънъл разширява програмата за устойчив добив на пшеница в Европа

Монделийз Интернешънъл разширява програмата за устойчив добив на пшеница в Европа

/КРОСС/ Монделийз Интернешънъл разширява въздействието на програмата за устойчиво отглеждане на пшеница - „Хармони" (Harmony), като съвсем скоро към семейството й ще присъединят глобални брандове като BelVita и Barni. Със старта на лятото на европейския пазар част от продуктите на Монделийз ще започнат да носят логото на програмата за първи път. Днес в програмата са включени 1700 фермери, 13 мелници и 21 земеделски кооперации в Белгия, Чехия, Франция, Италия, Полша и Испания. Тази година в Унгария за първи път беше засята пшеница по програмата. Тези стъпки доближават Монделийз Интернешънъл до поставената цел - до 2022 г. 100% от марките бисквити на компанията в Европа да са произведени с пшеница от устойчиво земеделие и в съответствие с ангажиментите на програмата.

„Като един от водещите производители на бисквити в света, ние сме си поставили за цел да гарантираме, че пшеницата, която използваме за производството на нашите продукти, е отгледана отговорно и по устойчив начин. Чрез „Хармони" ние променяме начина, по който се отглежда и събира реколтата от пшеница в Европа. За нас е важно да предложим на консуматорите висококачествени продукти, съставени от суровини, които се отглеждат по правилен начин", казва Светла Лесова, изпълнителен директор на Монделийз България.

С разширяването на програмата, годишното производство на пшеница, отглеждана в устойчиви условия, се очаква да се увеличи до над 280 000 тона до 2022 г. Понастоящем програмата покрива 60% от марките бисквити на компанията в Европа.

Принципът на „Хармони" е пшеницата да се отглежда в съответствие с принципите на устойчивото земеделие от местни производители, които са базирани в близост до заводите на Монделийз Интернешънъл за производство на бисквити. Земеделските производители получават специална дотация, като гарантират, че следват добрите земеделски практики, заложени в програмата, и така отглеждат пшеницата по един устойчив начин - чрез намаляване на използването на пестициди и торове, опазване на водата и почвата, намаляване на въглеродните емисии.

Принципите на „Хармони" съдържат и специфични изисквания за повишаване и запазване на биологичното разнообразие. Фермерите на „Хармони" трябва да отделят 3% от своите полета за засаждането на цветя или живи плетове, които да привличат и хранят пчелите и пеперудите. Екологичните полета осигуряват също и подходяща среда и храна за насекоми, които са ключови в борбата с паразитите. Присъствието на подобни насекоми намалява нуждата от употребата на пестициди в земеделието. Колкото е по-голямо биоразнообразието, толкова е по-силна и по-устойчива околната среда. Всяка година партньори - външни одитори провеждат редица проверки, с които се следи дали земеделските производители спазват изискванията, заложени в хартата на програмата.

"Хармони" е европейската програма на Монделийз Интернешънъл за устойчиво земеделие при отглеждането на пшеница. Създадена е във Франция през 2008 г., програмата е призната за водеща в създаването на източници на пшеница, гарантиращи пълна прозрачност и опазване на местното биоразнообразие.

Програма „Хармони" (Harmony) в цифри:

1 700 фермери в Европа
39 000 хектара пшеница е засята в Европа през 2017 г.
177 000 тона пшеница се събират годишно
1 026 хектара цветя са отгледани около полетата на Harmony
-20% от фитосанитарните продукти са използвани между 2009 г. и 2017 г. в земите, част от програмата
75% от бисквитите, продавани в Западна Европа, съдържат пшеница Harmony или 60% за целия ЕС

Хартата на „Хармони" обединява добри практики за устойчиво земеделие, за да:

свеже до минимум на употребата на пестициди и торове, по-специално чрез:

- строг подбор на пшенични семена, за да се гарантира качеството на нашите бисквити

- препоръки относно сеитбата и грижата за почвата

- целенасочено и навременно лечение

- всяко лечение е регистрирано и обосновано

намали въглеродните емисии, по-специално чрез намаляване на използването на торове
защити водните ресурси
защити и насърчи местното биоразнообразие

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.