• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Скарпа и Venini в „Метрополитън”

Скарпа и Venini в „Метрополитън”

/КРОСС/ Музеят „Метрополитън" в Ню Йорк излага най-новата си придобивка - дарение от 44 произведения на прочутия венециански архитект Карло Скарпа, част от колекцията на израелския колекционер Дейвид Ландау и съпругата му Мари-Роуз Кахани. 

„Очакваме, че дарението ще има трансформиращо въздействие върху фонда на музея от произведения на дизайна от ХХ век", споделя Шийна Уагстав, председател на отдела за Модерно и съвременно изкуство в музея „Метрополитън".

Скарпа създава тези произведения по време на неговото 15-годишно сътрудничество с прочутата компания за дизайн на стъкло „Венини" във Венеция между 1932 и 1947 година. Заедно Паоло Венини, основател на компанията за стъклени произведения, Скарпа модернизира производството на произведения от стъкло по целия свят, превръщайки се в пионер в иновациите по отношение на цвят, форма и техника.

44-те творби от колекцията на Ландау и Кахани направиха вече своя дебют в САЩ по-рано тази година, благодарение на изложбата „Венецианско стъкло от Карло Скарпа: компания „Венини", 1932-1947 г." в музея „Метрополитън".

Дарението включва някои от най-ключовите произведения на Скарпа. Шест от съдовете са създадени с помощта на техниката на „bollicine", при която благодарение на калиев нитрат се образуват въздушни мехурчета вътре стъклото. Също така са включени 12 произведения от техниката „Mezza Filigrana" - тънки като хартия произведения от стъкло, тежащи само няколко грама.

Ню Йорк определено печели от това щедро дарение от произведения на Скарпа и това би могло да се отчете като загуба за културното наследство на Италия. Ландау е предприемач, роден в Израел и живеещ във Венеция. Той е основател на Le Stanze del Vetro - единственото място във Венеция, посветено специално на изложби на съвременния стъклен дизайн. Но колекционерът споделя, че се е почувствал принуден да изпрати творбите в Ню Йорк, след като е осъзнал влиянието, което те биха имали върху колекцията на музея, както и ангажимента към тях, който е поела Уагстав.

Дарението също допринася за увеличаването на произведенията на съвременното италианско изкуство, които може да бъдат видени в Ню Йорк. Музея „Гугенхайм" представя до септември изложбата „Италиански футуризъм, 1909-1944: Реконструкция на Вселената", а в новооткрития Център за италианско модерно изкуство в Сохо се подготвя откриването на изложбата на модерниста Медаро Росо, отваряща врати на 16 октомври 2014 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.