• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Нинова: Ранното пенсиониране с 0.4% по-нисък праг не представлява допълнителен дефицит в бюджета на НОИ

Нинова: Ранното пенсиониране с 0.4% по-нисък праг не представлява допълнителен дефицит в бюджета на НОИ

София /КРОСС/ Ранното пенсиониране с 0.4% по-нисък праг месечно не представлява допълнителен дефицит в бюджета на НОИ". Това заяви народният представител от БСП лява България Корнелия Нинова от парламентарната трибуна при дебатите за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година. „Това увеличение следваше от увеличението на максималния осигурителен доход на 3000 лева", поясни Нинова. Тя добави, че предложението се прави с цел- ако не на някого не му стигат 2 години стаж или възраст да може да се пенсионира по-рано с 0.4% по-ниска пенсия на месец и да я получава такава до края на живота си. Заради допълнителните разходи към тези хора, които са възрастни и не ги приемат на работа, но са и млади, за да се пенсионират, от БСП предлагат допълнителен приход във Фонд „Пенсии". „Хората които могат да се възползват от това право, са около 5 000- 6 000 души годишно", обясни Нинова. По думите й тези хора, които нито пазара на труда поема, нито са в пенсионна възраст, за да получат пенсия-могат да бъдат подпомогнати от това предложение.
„До 2009 осигуряването на земеделските производители беше до 120 лв. 68 000 земеделски производители се осигуряваха, през 2010 г. при 240 лв. те се стопиха до 38 000, сега осигуряващите се земеделци са 30 000. В резултат на увеличаването на осигурителния праг, земеделските производители, които ще се осигуряват, ще намаляват като приходите ще бъдат не повече от 8 млн. лв." Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП лява България Светла Бъчварова „Става дума за малки производители, които нямат никакъв шанс да платят тези осигуровки", изтъкна тя. Бъчварова обясни, че това са хора, които имат до 10 дка. обработваема земя и приходите им според агростатистиката са не повече от 9 000 лв. на година. „Първият въпрос, на който трябва да си отговорим е дали искаме сивият сектор да погълне тези хора", попита Бъчварова. Тя бе категорична, че с такава политика, която увеличава в пъти осигурителните прагове, се прави точно това. Бъчварова припомни, че през 2014 г. България се е присъединила към резолюция за поддържане на доходите на малките земеделски производители и добави, че когато народните представители обсъждат въпроса за тази категория заети в сектор земеделие, трябва да осъзнаят, че те са живи хора, които не могат зда си позволят да се осигуряват. „Продължаваме да твърдим, че през 2014 г. осигурителният доход трябва да остане 240 лв., през това време трябва да се направят необходимите разчети за това, колко са земеделските производители. Трябва да се анализира тяхното финансово състояние и през 2016 г. да се предложи пакет от мерки, които да стимулират дейността им, за да им позволят да плащат осигуровки", завърши Бъчварова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.