• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ААЗП: България може да загуби милиони по Мярка 214 от ПРСР заради политическата ситуация

ААЗП: България може да загуби милиони по Мярка 214 от ПРСР заради политическата ситуация

/КРОСС/ България може да загуби милиони от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), предупреждава Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП). Причината е, че предвид настоящата политическа обстановка в страната, има реална опасностпредложените от асоциацията и приети от Комисията по земеделието и храните към Народното събрание променив Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) да не бъдат окончателно гласувани от парламента в срок до 01.08.2014 г.

Законопроектът предвиждаизменение в начина на административно разпределение на площите в процедурата по чл.37в от ЗСПЗЗ при липса на съгласие между ползвателите при създаване на масиви за ползване, което се сключва всяка година, т.е. включените в мярка 214 „Агроекологични плащания" земи, да се разпределят без промяна на местоположението и географските им граници до изтичане на 5-годишния срок на поетия агроекологичен ангажимент. 

Според браншовата организация, влизането в сила на тези промени преди 01.08.2014г. е изключително важно,тъй катослед тази дата започва сключването на споразуменията за комасация за новата стопанска година.

Ако този срок не се спази и промените влязат в сила след него,това би означавало интересите на агроекологичните земеделски производители, бенефициенти по мярка 214 „Агроекологични плащания", отново да не бъдат защитени и да бъде застрашено успешното изпълнение на поетите от тях ангажиментите.

От ААЗП изразяват надежда, че настоящата политическа нестабилност няма да доведе до нерешаване на проблема и до прехвърлянето му към бъдещия парламент, тъй като това ще позволи за поредна година земеделските производители да бъдат подлагани на „земеделски рекет" чрез изнудване на земеделските стопани, изпълняващи агроекологични ангажиментиот техни конкуренти.

ААЗП призовава Народното събрание и всички политически партии в него да поставят интересите на земеделските производители и на държавата пред политическите интереси и разногласия и да приемат предложените променив срок. Само така ще се гарантирауспешното изпълнение на поетите ангажименти по мярка 214 „Агроекологични плащания" от Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. и ще бъде възпрепятствана загубата на стотици милиони европейски средства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.