• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Главният прокурор сезира вътрешния министър за неправомерни действия на полицейски служители от Пловдив

Главният прокурор сезира вътрешния министър за неправомерни действия на полицейски служители от Пловдив

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал вътрешния министър за неправомерни действия на полицейски служители от ОД на МВР - Пловдив, съобщава пресцентърът на ПРБ.

Днес главният прокурор на Р България Сотир Цацаров изпрати писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова. Поводът е действията на полицейските служители от ОД на МВР - Пловдив при възникнало на 12 август пътно-транспортно произшествие, завършило със смъртта на пешеходец.
Уведомяването на прокуратурата за настъпилото произшествие не е извършено от органите на МВР, а от репортаж на Нова телевизия. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура - Пловдив.
Извършителят на ПТП - 24-годишният Милан Дивеков - не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта. Същият е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден. На 13 август Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление по реда на НПК. Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо осем пъти по Закона за движение по пътищата и има пет влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното нарушение от Дивеков е от 10 май т. г., като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС.
Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите - очевидци на пътно-транспортното произшествие.
Не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор „Пътна полиция" към ОД на МВР - Пловдив е заявил обратното пред Нова телевизия.
Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор.
На 14 август новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел - очевидец на пътно-транспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит".
Поради тези факти, главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Възможно ли е обикновен човек да поиска среща с г-н Цацаров по личен въпрос?

20.08.2015 00:14:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.