• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Има ли предварителен фаворит за градски прокурор на София?

Има ли предварителен фаворит за градски прокурор на София?

/КРОСС/Кой ще бъде началник на прокурорите по най-важните разследвания в страната? Този въпрос ще получи своя отговор в четвъртък, когато Висшият съдебен съвет (ВСС) е насрочил избора за градски прокурор на София. Кандидатите за поста са двама, а конкурсът трябва да посочи ръководител на Софийската градска прокуратура малко по-малко от година след като Николай Кокинов подаде оставка заради излезлите компрометиращи записи на негова среща с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. ВСС вече веднъж не успя да излъчи фаворит и това ще е вторият опит за избор.

Този път за поста ще се борят двама кандидати - наскоро избраният ръководител на Софийската районна прокуратура Христо Динев и следователят при Следствения отдел на Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов. Вторият е познат в системата като магистрат, който редовно кандидатства за ръководни позиции, но нито веднъж не е предпочетен от ВСС. Затова и кандидатурата му обикновено се приема за поддържащ шум или за симулация на състезателност. На няколкото конкурса, на които Атанасов се яви, той получаваше подкрепата на едва 2-3 членове на съвета. Конкретно - в предишната надпревара за градски прокурор през септември следователят получи три гласа в своя полза.

За разлика от Атанасов, Христо Динев от пръв опит получава доверието на кадровиците през април миналата година и оглавява най-голямата прокуратурата в страната - Софийската районна прокуратура (СРП), в която работят близо 200 обвинители. Преди това е бил заместник на районния прокурор. Динев спечели състезанието за СРП заради недвусмислената подкрепа на главния прокурор.

Справка на „Съдебни репортажи" показа, че съпругата на Динев - Силвия Динева, е била нещатен сътрудник на депутата от ДПС Четин Казак в миналото Народно събрание. В този парламент Казак е председател на Комисията по правни въпроси. Потърсен за коментар, депутатът от ДПС посочи, че се познава отдавна със Силвия Динева и е бил доволен от сътрудничеството й. Казак посочи също, че няма отношение към конкурса за градски прокурор и познанството му със съпругата на Динев не може да е конфликт на интереси, нито да повлияе на избора поради две причини - назначенията се решават от ВСС, Христо Динев е станал съвсем наскоро районен прокурор, а сътрудничеството на Динева с ДПС е предшествало този факт.

Пред „Съдебни репортажи" Христо Динев посочи, че не желае да коментира това обстоятелство, нито да изпада в подробности относно познанството на съпругата си с председателя на правната комисия в парламента, преди да завърши конкурсът за градски прокурор. „Това е минало, което не съществува", посочи той и уточни, че ако съпругата му бе сътрудник на Казак в този парламент, той би се чувствал „морално задължен" да коментира, но пък не смята, че подобна политическа връзка би повлияла на избора. „Ползвам се с добро име, не съм се замесвал никога в скандали", заяви още Динев.

Факт е, че прокурор Динев не е попадал в медийни скандали, но и не е известен с делата, които е наблюдавал, нито с позиции по каквито и да било въпроси, свързани със съдебната власт. Името на Четин Казак изплува наскоро и по друг повод, свързан със селекция на магистрати. Той е един от вносителите на кандидатурата на Веселина Тенева за главен инспектор. Както „Съдебни репортажи" писа, процедурата за ръководител на Инспектората към ВСС протече при пълна спешност и предизвестеност, а името на съдия Тенева като фаворит на ДПС за поста се завъртя още преди Народното събрание да определи правилата за процедурата.

Когато обсъждаме влиянието на ДПС, няма как да не припомним, че в състава на Висшия съдебен съвет бяха избрани двама членове, предложени от тази партия - Васил Петров (баща на жената, от която Делян Пеевски има дете) и Магдалена Лазарова. Петров вече е засвидетелствал веднъж подкрепата си за Христо Динев - при конкурса за районен прокурор на София. Тогава той каза: "Независимо от това, че колегата Динев заяви, че не познава в детайли бюджета на районната прокуратура досега, струва ми се, че той трябва да бъде подкрепен и най-малкото заради това, че от атестационния протокол се вижда, че освен че е завършил юридическо образование, същият е и магистър по финанси. Това не може да не бъде плюс, затова защото един административен ръководител има задължението да се занимава и с бюджета на съответния орган. На второ място, с оглед спецификата на СРП и много сложните и тежки задачи, които стоят за решаване пред прокуратурата, пред двамата кандидати аз ще избера колегата Динев, затова защото, струва ми се, че в конкретния случай трябва да се избере по-спокойният кандидат. Начинът на излагане на проблематиката в СРП беше по-впечатляващ от кандидата Динев отколкото от първия кандидат".

В полза на Динев се изказват и председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Динев получава точно нужните 13 гласа, за да бъде избран за поста, а 10 от членовете на ВСС пускат недействителни бюлетини - действие, което показва, че не одобряват нито един от двамата кандидати.

Силно впечатление направи и друг факт - макар името на Динев да присъства в списък с членове на масонски ложи, публикуван в „Биволъ", нито един член на съвета не намира за уместно да зададе въпрос на кандидата дали е свързан с тайни общества. Не е обърнато и сериозно внимание и на друго притеснително обстоятелство - становището на предишния районен прокурор на София Александър Налбантов за липсата на ръководни умения на Динев. "Като зам.-районен прокурор той „показа, че не е особено ангажиран с дейността на отдела (който е ръководил - б.а.)...Често прокурор Христо Динев в качеството му на заместник на административния ръководител не съумяваше да организира времето си така, че да ги изпълни в срок, в други случаи успяваше само в резултат от многобройни напомняния. Постепенно стана ясно, че на него не може да се разчита - той беше дезинтересиран от общите задачи, а голяма част от неговите задължения като ръководител на Първи отдел се изпълняваха от останалите зам. районни прокурори", пише в становището си Налбантов. Етичната комисия обаче оценява високо Динев - той получава възможно най-голям брой точки в атестацията си - 100 точки, а главният прокурор коментира, че все пак това е едно субективно становище на бившия районен прокурор.

Този четвъртък ВСС ще трябва да обясни евентуално и как приема кандидатстването на Динев за друго ръководно място още в началото на мандата му (8 месеца от 4 години) като районен прокурор. За краткия период от време, в който е начело на районна прокуратура, Динев показа, че добре се вписва в конюнктурата - бяха внесени искания за задържане под стража под напора на политическите очаквания или тези на най-високото ръководство на прокуратурата.

Например - опитът на районната прокуратура да издейства постоянен арест на бившия шеф на държавното дружество "Напоителни системи" Стайко Ганчев и ексчленовете на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, без да представи в съда годни доказателства срещу тях. Малко преди това лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че в протестите пред парламента участват ултраси, на които се плаща с пари, „откраднати от Георги Харизанов". Макар че главният прокурор Сотир Цацаров даде заявка, че прокуратурата няма да толерира прояви на ксенофобия, на този етап няма развитие по две от делата, образувани от СРП само ден след изявлението на обвинител №1 - срещу общинския съветник и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, разследван за публично подбуждане към престъпления и за насаждане на расова омраза и срещу разпознатия като провокатор в протестите и близък до Николай Бареков - Бисер Миланов - Петното . А по тези дела се изисква експедитивност заради липсата на правна сложност при решаването им и предвид зачестилите прояви на ксенофобия, предизвикани от бежанската вълна.

Впечатление около личността на Динев прави и записаното в имотната му декларация. Според документа през 2007 година прокурорът и съпругата му (която е едноличен собственик на няколко фирми и има дялове в други) са изтеглили ипотечен кредит от Пощенска банка в размер на 298 947 евро, като първо задължено лице е вписана съпругата му. През годините кредитът е рефинансиран, реструктуриран и превалутиран, като на този етап семейството продължава да дължи 467 866 лв. на Юробанк България. Динев пък притежава кредитна карта от ОББ с кредитен лимит от 20 хил. лв. Конкурентът му - Бойко Атанасов е декларирал потребителски кредит от СЖ Експресбанк в размер на 30 хил. лв.

Настоящият конкурс е третият опит на другия кандидат Бойко Атанасов да оглави градски прокуратура. През 2011 г. следователят също се пробва за поста, но е изпреварен от Николай Кокинов. Впоследствие обжалва решението на ВСС, но съдът го приема за законосъобразно. Кандидатства и за шеф на Районната прокуратура в Кюстендил, пак неуспешно.

Името му е свързано и с още две събития, станали медийно достояние. През 2004 г. той е един от тримата следователи, които изнасят публично данни за корупция и нарушения в работата на ръководителя на Четвърта следствена служба в София Христо Станчев. Редовите следователи съобщават, че потулването на едно следствено дело струва 50 000 евро, а 20 000 евро е пускането от арест. Изпращат данните до ръководството на Националната следствена служба и Висшия съдебен съвет. В резултат на това бяха публично заплашени от тогавашния директор на следствието Ангел Александров и беше назначена детайлна проверка на работата им. Малко след сигнала им Христо Станчев беше заловен с подкуп от 4500 евро и осъден на три инстанции. Атанасов е и един от следователите, които обжалват първия вътрешен конкурс за преместване в съдебната система.

В атестацията на Атанасов е записано, че работата му е „много добра", оценена с 91 точки. Източници на „Съдебни репортажи" от прокуратурата твърдят, че този път следователят-маратонец от различни конкурси има шанс. Дали мнението се опира на информация "отвътре" или е предположение, основано на недоверието, че Атанасов може да се подлага на обречени битки толкова дълго без насрещно обещание, предстои да видим още тази седмица.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров призна, че градският прокурор е по-важен дори и от него, защото ръководи прокуратурата с изключителна компетентност да разследва лица с имунитет - депутати и магистрати. А Градската прокуратура вече осем месеца работи без титулярен ръководител. Първият опит на ВСС да избере градски прокурор се провали, а състезанието протече като съпровод на следващия прокурорски скандал (след този със записа от Банкя), свързан със СРС-та през изминалата година. Преди избора в медиите изтекоха записи, които компрометираха члена на ВСС и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, за когото се знаеше, че подкрепя един от кандидатите Руси Алексиев.

Малко след като кадровиците не можаха да излъчат победител измежду тримата кандидати - бившия зам.-районен прокурор на София Руси Алексиев, сочената за фаворитка на главния прокурор - прокурорка от СГП Ваня Илиева (която наблюдава не малко важни за властта дела) и следователят при СГП Бойко Атанасов, ВСС набързо отстрани временно от работа в съвета Камен Ситнилски.

Обяснението за неочакваното и много бързо отстраняване даде един от членовете на ВСС и главен действащ персонаж в дисциплинарното производство срещу Ситнилски - Галя Георгиева, която заяви, че внася подобно предложение след избора, за да не се появят интерпретации, че то е свързано с конкурса за административен ръководител на СГП. Така на практика потвърди съмненията, че връзка има.

При всички положения изборът в четвъртък ще е показателен поради ред причини. Съветът така и не намери сили или желание да направи ревизия на проблемите в Софийската градска прокуратура след изтеклите разговори с участието на Николай Кокинов, които свидетелстваха, че делата там не винаги се решават по закон и намесата на външни на прокуратурата лица не е изключена. Затова и остава впечатлението, че кадровият орган на съдебната власт не намира за необходимо да очертае нито проблемите, нито необходимите решения, още по-малко - профила на прокурора, който има воля и капацитет да ги реализира. Поради това не е и чудно, че в надпреварата за поста не участва нито един редови прокурор от СГП. Би било повече от приятна изненада, ако ВСС започне заседанието си с обсъждането на този въпрос - защо прокурорите нямат доверие, че процедурите за избор са за всички?

Автор: Галина Гиргинова, Съдебни репортажи 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.