• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

А. Гълъбов и Иво Инджов не очакват оставки след гласуването в сряда

А. Гълъбов и Иво Инджов не очакват оставки след гласуването в сряда

/КРВОС/Очаква се утре депутатите да гласуват на второ четене промените в Конституцията. 

Промените в основния закон на държавата бяха приети на първо четене със 184 гласа "за". 34 депутати гласуваха "против", а 8 се въздържаха. 

Промените бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, един от АБВ, 4 независими и "Атака".

Партиите се отдалечават все повече от истинските проблеми на институциите, осъществяващи съдебната власт. И все повече гласуването на промените в Конституцията се превръща в бойно поле за подкрепа или по-скоро изнудване на управляващата коалиция. Това каза за БНР социологът доц. Антоний Гълъбов.

Опасявам се, че в размяната на аргументи и реплики се губи идеята за общата цел. Това, което трябва да се промени в Конституцията е нещо, което наистина ще работи в дълъг период от време.

Опасявам се, че темата се превърна в пространство за партийно надиграване. Това е зле както за магистратите, така и за гражданите и самите народни представители, защото има опасност да се загубят в собствените си пазарлъци, коментира доц. Гълъбов.

Той посочи още, че компромис не е само когато едната страна отстъпва. Компромис е взаимно обещание на всички участници в един преговорен процес, че ще направят някакви жестове, стъпки встрани, назад, за да бъде постигнато съгласие. В момента не виждам усилие в тази посока, каза Гълъбов и допълни: Самото понятие „исторически компромис" е малко изпразнено от смисъл, то запушва разговора, вместо да го насърчи.

Според доц. Гълъбов няма да има оставки след гласуването в сряда, а по-скоро персонални промени в кабинета, които няма да бъдат пряко свързани.

Аз също не очаквам веднага оставки и смяна на министри, още повече, че от РБ идват доста противоречиви сигнали, заяви политологът Иво Инджов. Може би ще има оставки, но не веднага след гласуване, каза той. 

Според него оставка може да дойде на този етап във връзка с конституционните промени единствено по линия на правосъдния министър Христо Иванов. 

Очаквам да се приеме нещо компромисно. Но по-големият въпрос е дали тези промени в Конституцията ще доведат до подобряване на правораздаването в България?, посочи още политологът. 

Междувременно от Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки" призова депутатите да гласуват по съвест законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Те припомнят, че при последните промени се е променило съотношението в прокурорската и съдийската колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Сред отхвърлените съществени предложения е и явното гласуване.

Според „Правосъдие за всеки" това е политическа игра и сделка между определени политически сили. Инициативата вече внесе над 5000 подписа в деловодството на Народното събрани в подкрепа на 7-те си искания за съдебна реформа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.