• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ще подаваме данъчните декларации онлайн

Ще подаваме данъчните декларации онлайн

/КРОСС/Данъчните декларации и за бизнеса, и за физическите лица ще се подават само онлайн. За фирмите задължението влиза в сила за доходи, които подлежат на деклариране от 2017 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Изискването е това да става задължително с електронен подпис. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за акциза и данъчните складове.

Физическите лица, които имат задължение да подават данъчна декларация ще трябва да направят това само по електронен път за доходите, които са получили през 2017 г. Тоест първата година, в която декларациите ще са само онлайн, ще е 2018 г.

Мартин Димитров от РБ обаче предупреди, че институциите не са готови за тази промяна.

Как ще стане това в селата, в малките градове, риторично попита той.

Бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов обвини финансовото министерство, че е писало повечето промени "на коляно".

Според него единственото решение е да се сформира работна група, която да огледа детайлно промените.

Георги Търновалийски от БСП пък пресметна, че на българския бизнес му трябват 423 часа за плащане на данъци, а в съседна Румъния времето е 159 часа и новите законови промени това положение не се подобрява.

С приетите поправки се увеличава и специфичния акциз на цигарите от 70 на 101 лв. за 1000 къса. Едновременно с това пропорционалният акциз поетапно ще се изменя, за да достигне минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г. През 2017 г. е предвидено пропорционалният акциз да бъде 27 % от продажната цената за 2017 г., а за 2018 г. 28 %.

Освен това разрешените плащания по небанков път от следващата година намаляват на половина - от 10 000 на 5 000 лева като мярка за борба със сивата икономика.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.