• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Я. Стоилов: Настоящи и потенциални клиенти на съдебната власт подкрепят конституционните промени

Я. Стоилов: Настоящи и потенциални клиенти на съдебната власт подкрепят конституционните промени

/КРОСС/ „Конституционните промени се подкрепят от настоящи и потенциални клиенти на съдебната власт", заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Конституцията. Според него промените са подкрепени от тези, които са гласували милиардния държавен дълг на България и чрез своите представители в ЦИК са нарушили Изборния кодекс. „Кариерното развитие на много от магистратите се определя не от техния професионален капацитет и тяхната независимост, а от политическите и икономическите услуги, които те правят в различни периоди на имащите власт", подчерта Стоилов.

Той попита дали ще се намали продължителността на мандатите на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор. „Защо ВСС трябва да бъде с по-кратък мандат, а тези, които трябваше да осигурите тяхната подкрепа за промените, им обещахте, че техният мандат няма да бъде променян", попита той. Зам.-председателят на БСП постави и въпроса дали ще се предложи изборът на парламентарната квота и за съдебните инспектори да бъде с квалифицирано мнозинство, защото според него няма основание да бъдат формирани по различни правила.

„След като целите на предлаганите промени не е утвърждаване на независимостта и подобряване на управлението на съдебната система, следва да приемем, че целите са други - да се смени съставът на ВСС с наши хора, да се отчете нещо пред външните партньори, да се внуши на обществото, че реформата някакси върви", заяви народният представител от ПГ на „БСП лява България" Чавдар Георгиев. Той наблегна на разширяването на правомощията на Инспектората. „С тези промени се цели да се превърне в нещо като пенкилер - някаква контролна маша за тотален натиск върху независимите магистрати", коментира народният представител.

Въпреки претенцията на тези промени да убедят хората, че съдебната реформа върви, че не е забуксувала и не я чака съдбата на другите реформи, като здравеопазването и образованието, тези промени не могат да заблудят нито българските граждани, нито външните ни партньори, категоричен е Чавдар Георгиев.

„Гласувах против не защото съм против промените в съдебната власт и едва ли в тази зала има някой, който е против тези промени. Но питам: какво направихме с този законопроект?", коментира темата и народният представител от левицата Таско Ерменков. Според него нито едно от тези предложения не съдържа дори онова, което го има и в момента - отчетност на съдебната система пред НС. „За съжаление никъде не видяхме грижата за това как да бъдат укротени страстите на някои прокурори, които са над закона", каза още той. По неговите думи в тези промени няма нищо, което да спомогне на българина да повярва в съдебната система. „Единственото, което успяхме да постигнем, е да въведем политическия принцип на кадруване в тази система. Нещо, което е недопустимо в една демократична държава", заключи Таско Ерменков.

Народният представител Валери Жаблянов обърна внимание на позициите на партиите, които са подкрепили промените в Конституцията. „Колегите от „Атака", които минават за опозиция, днес подкрепиха промените, с изключение на техния предводител. Това не смущава управляващото мнозинство, което иначе е сериозен противник на тази политическа формация", каза Жаблянов и подчерта, че „Атака" са гласували заедно с ДПС. Според него тези промени служат за създаване на политически коалиции. „Тази промяна претендира, че в българския парламент има мнозинство, което се движи към някакви реформи. Към нищо не се движите. Ще създадете поредните реформи, от които нищо няма да излезе. Ще се създаде напрежение в съдебната сфера", предупреди Валери Жаблянов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.