• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Временната парламентарна комисия ще гласува проекта за промени в Конституцията

Временната парламентарна комисия ще гласува проекта за промени в Конституцията

/КРОСС/Временната парламентарна комисия ще проведе заседание, на което ще обсъди и гласува на първо четене проектът за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Поправките в основия закон бяха внесени с подписите на 180 депутати в края на лятната сесия на парламента. Очаква се те да бъдат одобрени. Гласуването в комисията няма отношение към по нататъшното

След като минат през комисия, проектът ще влезе в зала. Намерението на управляващите е конституционните промени да са факт още до края на септември преди да е започнала официалната предизборна кампания за местните избори. В средата на септември се чака и произнасянето на Конституционния съд, който вероятно ще обяви за недопустимо предварителното тълкуване на измененията в основния закон, както поискаха 144 депутати.

Вероятно промените ще бъдат приети с мнозинство от три четвърти от депутатите - 180 гласа. Това ще осигури и по-бързото придвижване на промените между трите четения.

Текстовете на внесения проект, постигнат по думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев след "исторически компромис", предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - на съдиите и прокурорите, като решенията им няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. В проекта не беше включено предложението за намаляването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване.

Ако промените в Конституцията бъдат приети, се очаква министърът на правосъдието Христо Иванов да внесе и своя проект за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) - устройствения закон на системата, който беше представен малко след внасянето на първите промени в основния закон в края на май и обсъден с магистрати от страната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.