• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

БСП, РБ и Христо Иванов не се разбраха за съдебната реформа

БСП, РБ и Христо Иванов не се разбраха за съдебната реформа

София /КРОСС/ БСП се страхува за твърдото си опозиционно позициониране и затова не подкрепя промените в Конституцията. Това заяви съпредседателят на Реформатоския блок Радан Кънев след срещата с членове на парламентарната група на левицата и правосъдния.
"Няма промяна в решението на БСП", каза Кънев.
"Не разбрах притесненията им, освен от политически характер", заяви Кънев. Той разказа, че червените имали много сериозна подкрепа от много посоки за съдебната реформа. "Те подкрепят мерки, които биха последвали от конституционни промени, но са силно ограничени в собственото си политическо решение и не разбират отговорността в сегашния момент", каза лидерът на ДСБ.
"От тях не се очаква да подкрепят акция на мнозинството и правителството, а да са в центъра на това политическо решение", допълни той.
Според Кънев сега бил моментът БСП, въпреки слабите си резултати на последните избори и малката си парламентарна група, да извлече исторически дивиденти от централната си роля при формиране на конституционно мнозинство.
Той бе категоричен, че вратата към БСП остава отворена. Реформаторите щели да продължат разговорите си и с останалите групи.
На срещата е присъствал и лидерът на БСП Михаил Миков, който дал надежда на съпредседателя на РБ за промяна на позицията на партията след предстоящото заседание на парламентарната група на левицата.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов пък заяви, че партията може да подкрепи промените в Закона за съдебната власт, но в момента те били представяни като следствие от промените в основния закон, а това не било така.
Той отрече да има сделка левицата да подкрепи промените в Конституцията срещу издигането на Мая Манолова за омбудсман. По-рано днес Манолова потвърди, че има разговори тя да поеме поста, а министър Иванов я похвали на влизане на срещата с БСП.

Преди началото на срещата правосъдният министър Христо Ивано коментира, че от вчерашното заседание на комисията е станало ясно как политическите сили, особено опозицията, не могат да извадят аргументи срещу промените, БСП няма позиция, няма свои предложения.
Той припомни как левицата е подкрепила в пленарната зала стратегията за съдебна реформа, която залага разделянето на ВСС, а сега някак си, по думите му, не може да се мотивира да гласува за нея.
"Това започва да изглежда като очакване на някакви оферти и сделки и започва да изглежда зле, моят призив е "дайте да се фокусираме върху елементите и да направим реформата, да освободим българския съд от политическа опека - това е залогът", обобщи министърът.
Иванов подчерта, че не е интересно какво ще бъде неговото политическо бъдеще, ако все пак НС отхвърли конституционните изменения за съдебната власт.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Комисаря Иванов

Интересно , тия двамата Радан Кънев и Христо Иванов ,толкова ли са тъпи , че "не разбрали" какво не одобряват от БСП и си правят свободни тълкувания!

08.07.2015 17:36:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.