• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Янаки Стоилов към ГЕРБ: Пред кого се откупувате с тази промяна?

Янаки Стоилов към ГЕРБ: Пред кого се откупувате с тази промяна?

/КРОСС/ "През 2013г предлаганата промяна за увеличаването на дефицита беше в размер на 493,4 млн. лв, при това увеличаването на дефицита не доведе до надхвърляне на 2% от БВП, както изисква Закона за устройството на държавния бюджет и както повеляват Маахстрихските критерии. В резултат на така приетите промени президентът, който преди няколко дни от тук пледираше за промяна на бюджета, тогава наложи вето." Това заяви Янаки Стоилов, народен представител от ПГ на КБ и председател на Комисия по външна политика в НС, от парламентарната трибуна.

Той припомни част от аргументите на президента: „Предложената актуализация на бюджета предвижда ново повишаване на бюджетния дефицит. Дълговото финансиране на нарастващ дефицит е изключително опасен път, по който ако една страна тръгне, връщането назад е много болезнено. Увеличаването на дефицита е много безотговорно, както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения".

„Виждате каква прозорливост и поглед напред във времето за 500 млн. лв.", коментира Стоилов и продължи с аргументите на президента:„В тази актуализация на бюджета очаквах да видя ясни стъпки за изпълнение на заявени от правителството политика за борба със сивия сектор в икономиката, контрабандата и за повишаване на събираемостта".

„Интересно сега вече не е актуална борбата с контрабандата, с лошата дейност на приходните агенции, сега просто трябва да бъдат осигурени няколко милиарда", каза народният представител. Стоилов припомни още от мотивите, изразени от държавния глава: „Не мога да подкрепя автоматично занижаване на приходите, без да е направен опит да се подобри събираемостта на данъците, да се оптимизира работата на приходните агенции, да се подобри тяхната ефективност".

„Днес това не е ли актуално? Ако не е, тогава признайте, че правителството в приходната работа е постигнало максималното като възможен резултат, затова още в средата на годината се прави тази актуализация. Ако са актуални, трябва да излезете критично и да кажете: ние бихме допуснали увеличаване на дефицита, бихме гласували тези средства, за да има кореспонденция между приетите промени в Закона за бюджета на Здравната каса, още няколко други неотложни разходи, които да гарантират стабилността на страната за следващите няколко месеца, а след това редовното правителство да дойде и да каже дали може да работи с този бюджет или трябва да го промени", категоричен е депутатът.

По думите на Стоилов сега сме на Бюджет 2014, но в неговата промяна и обясни какво се предлага.

„Бюджетен дефицит по консолидираната фискална програма, увеличение с 725 млн. лв. Но това не е всичко. Общият дефицит допуска да достигне до 2,2 млрд. лв, което вече прави 2,7% от БВП", каза той.

Според него от десницата са големи радетели на фискалната дисциплина, на спазването на европейските критерии, но в определени случаи и „за наша изгода", те са една добра препоръка, която не сме длъжни да спазваме. „По-малко данъчни приходи с 500 млн. от ДДС спрямо предвидените. Допълнителното дългово финансиране е от 3,4 млрд. лв. Така дългът ще надхвърли 26% от БВП", пояси той.

По неговите думи едно от най-големите достижения на днешното правителство е, че то е осигурило 500 млн. лв за публично-инвестиционната програма, която се е реализирала на територия от 2/3 от българските общини.

„Но ние успяхме за 1 година да направим крачка с 0.5 млрд. Сега вие за няколко дни давате неколкократно повече на служебното правителство и на следващото за първите месеци от неговата работа. Вие не успяхте да осигурите 25-30 млн. лв, за да започне възстановяването на „Химко-Враца" и то при положение, че става дума за счетоводни начисления на пари, по които кредитори е държавата. А сега не се свените да извадите почти 3 млрд и повече и да ги харижете на кого и за какво. Възниква въпросът пред кого се откупувате с тази промяна? Защо я правите сега? Заличавате голяма част от това, което беше направено с общите усилия на парламентарното мнозинство и на правителството", категоричен е той.

Според него става дума да се гарантират средства, които да постъпят в определени фирми, които да облагодетелстват определени хора и които да послужат за провеждане на изборите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.