• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ЦГМ - в ролята на ритуално предизборно самоубийство

ЦГМ - в ролята на  ритуално предизборно самоубийство

/КРОСС/ На вниманието на софиянци и особено тези в „Красно село" - имате си вече нов наказателен паркинг. Честито.

Печално известният Център за градска мобилност (ЦГМ) в София отново е на път скандално да разбуни духовете. Както винаги – брутално и неадекватно. Най-малкото – поне на днешната политическа ситуация. По света и най-вече – у нас.  Даже май намирисва на задаваща се поредна смяна на очевидно нахалното и безпардонно неадекватното му ново ръководство. (За кой ли път?). При това - точно в навечерието на президентските избори. Жалко, но е факт.

 Наистина, нека да им се неначудим на акъла – дали бламират кметицата Й. Ф.; да не би пък да подвеждат лично Б.Б. (в качеството Му на нашия всепризнат премиер-слънце); или смело и тотално закопават в тинята цялата ПП ГЕРБ. Въпрос с (не)повишена трудност. За Ваше сведение - и трите отговора са верни!  Не се чудете и колебайте.

 Защото се оказва, че от няколко дни в София, някак си   „изненадващо” (но не съвсем), е заработил чисто нов наказателен паркинг на ЦГМ. Този път -  в района на ж.к. „Славия”. Нека да ни е честито. Някои от ГЕРБ може и да почерпят, но иначе всички ние пием по една студена вода. Преди да са вдигнали и нейната цена, де. Побързайте. После може и да е късно.

 При тази конкретна ситуация,  нека управляващите (на държавата и на София), да не се учудват, ама никак, на надигащата се всенародна любов, умиление и одобрение. И то точно в навечерието на президентския вот. Докато все още всички ние се колебаем, дали ще ни сервират на тепсия като кандидат от ГЕРБ – или Б.Б., или Й.Ф., или някоя друга екзотична, (раз)познаваема и смилаема личност.

 Ако трябва да бъдем брутално откровени (а между впрочем – при тази ситуация и сме длъжни); най-вероятно ще се взираме в поредното безгръбначно; във вътрешен, а и в международен план). Сещате се, нали?

 Малко полезна информация:

 За жителите и гостите на София и особено на тези в район „Красно село”:

 Новата „придобивка” се намира на ул. „691” – Дамоклев меч за постоянните жители на в „Красно село”. Да им е честито!

 Предвидливо има и друг, по-глобален адрес – бул. „Цар Борис III” № 128. Това очевидно пък е за многобройните гости, „гастролиращи”  в района. Прост съвет - там да си търсят „вдигнатите” им автомобили.

 Специално послание към постоянно живеещите в района и паркиралите пред „собствените си домове техни лични МПС” (каква мерзост и нахалство от тяхна страна, направо - отвратително!):

 Просто в бъдеще, уважаеми съкварталци – забравете за каквото и да е паркиране покрай Вашето жилище. Диагнозата е - спасявайте се поединично. Абе, направо – продайте си личните автомобили. Ходете пеша, гласувайте за ГЕРБ, радвайте се на „поредния” им успех.  Ако преглътнете и това унижение - още веднъж дайте своята дан за поредната тяхна изборна победа. За пореден път (шести, но не като  „шестак”, седми осми и т .н. и т.н. – да ние е (им е) честито! И булката (или – булчето)  - да почерпи. Амин.

 Понеже, ако не сте стар или новоизлюпен бандит,  трудно ще можете да си платите „масрафа” (техния). И то – буквално всеки ден. А може и по няколко пъти на ден. Нали все пак Вашият дом е и Вашата крепост. Така или иначе - винаги се връщате там. Няма как да се разминете. А тези „гяволета” буквално Ви (д)ебнат в „засада”. Това е грозната диагноза.

 Ето Ви и финансовите измерения. Нали все пак сме пазарна икономика? Точно заради това:

 Ако „удоволствието” е „само” по един път на ден (какво рядко щастие!) – твърда ставка от 60 лева плюс престой в „служебен” паркинг – по 3 лева на час.  Т.е., ако късно се усетите (не сте си вкъщи, не стоите на денонощна стража до Вашия автомобил и т.н.), пригответе си поне по 100 лева на ден. Най-малко. А ако това упражнение се повтори или потрети всеки божи ден – дупе да Ви е яко. Няма да Ви стигне и „жалката” заплата на Б.Б. От размера на която Той непрекъснато ни се оплаква и проплаква. Да не би и на Него да Му вдигат личните МПС-та в Банкя, примерно? Нещо като „отмъщение” по сюжет на Карл Май (конкретно – неговият, а и нашият съвременен герой Винету, де). Или на някой друг подобен световен литературен „титан”?!

 Малки препратки към близкото ни минало:

 Новият наказателен паркинг на ЦГМ е разположен в двора на бившата Шахматна школа. Просто за Ваше сведение; това никак не е случайно, даже има и иносказателен момент. Понеже едно време, в „зората на демокрацията” преди 20-тина години, точно там се намираше един от многото „платени паркинги”. Принудително използван от всички нас -  „балъците”  в района. За да си опазим скромните возила все пак по някакъв (принудителен) начин. И от СИК, и от ВИС, и т.н. Както и от всякакви други натрапени „застрахователи”, дори и не на последно място (да не Го обиждаме и игнорираме)  –  включително и от тогавашния охранител Б.Б. Нищо лично и обиждащо. В тази негова бивша битност. Не от друга гледна точка. Но асоциациите са естествени; те просто няма как да се пренебрегнат. И няма как да не ни обременяват.

 Малки съвети към потърпевшите (основно - живущите в района):

 Нека да покажем (а и да докажем), че не сме стадо овце, което го стрижат под път и над път. Есен, зима, пролет и лято. Ако трябва – да организираме и денонощни дежурства - срещу съвременните варвари, а и мародери. В буквалния и в преносния смисъл – има безброй доказателства.

 Не за нещо друго, а заради самите Нас (Вас).  Когато сме много и единни – със сигурност сме и по- силни. Добре е да не го забравяме. И най-малкото -  да се борим за нашите елементарни права. А не само да чакаме да ни „санират” и личните автомобили.

 Малки съвети към депутатите (народните ни избраници):

 Кога ще Ви светне сигналната лампичка, че сами си режете клона, на който сте се накатерили и накекерили  като марокански скакалци?

 Няма ли да се намери поне един достоен сред Вас, който да се осмели да промени скандалните законови разпоредби за паркирането? Не става въпрос за зелени площи, градинки и неприемливи, арогантни, за паркиране зони. Там даже е нужно да се завишат санкциите за подобни брутални, арогантни и „ненаказуеми” нарушители. Сещате се, нали, за кои става въпрос? За бандюгите, естествено. 

 Но заедно с това – въпросният имагинерен достоен депутат, да прояви разбиране и да се „смили” над всички нас. Които с много труд и спестявания сме си купили едно-единствено жилище, дълги години сме паркирали пред него, никога не е имало каквито и да е проблеми (пътнотранспортни, житейски, в аспект и на национална сигурност, даже). Абсолютно на никого това не е пречело. А и в момента (включително дори при сегашния променен  трафик – обходния маршрут)  –  това очевадно не тормози никого.

 Следователно и пределно откровено, питанката е - кому всъщност е трън в очите  нашето битово паркиране. Или за пореден път ни парализират с касичка, невероятно лесна и доходна. Точно това е въпросът на въпросите.

 Ние обаче не сме вчерашни и знам какво им пречи – на нашите народни избраници, де.  Но нека да не им подсказваме - нека всеки от Вас (от Нас) да се досети. Ако може - да им влезе в кожичката и игричките. Така е по-убедително и автентично. А още  повече – и хваща дикиш. А не да си подсказваме отговорите. Те са очевидни.

 Ето Ви един малък жокер. За по-бавно загряващите. Пак е от района на „Красно село”. И конкретно – от дясното локално платно на „бул. „Цар Борис III”, в посока към Княжево. Няма как да не сте забелязали – става въпрос   за отсечката между сградата на Софийския районен съд (бившето ГУСВ) и разкопките покрай пазара на „Красно село” . Ами там, просто трябва да си виртуоз, за да се „промъкнеш” между паркирали и от лява, и от дясно  МПС-та. От кол и въже. От София и от провинцията. Обаче, забележете – там   няма „забранителни знаци”, няма и „паяци”. Ако случайно „забършеш” някой паркирал автомобил, или пък теб те „забършат” – проблемът се и единствено и само Твой.

 Добре, а някой запитва ли се, защото това е така?

 Елементарно Уотсън – понеже точно там са баровците – и като заведения за (обществено) хранене; и като обитатели (но не кореняци!) на престижния район, и като  гласоподаватели (или препарирани имитатори) на сегашните управляващи.

 Много е просто – тероризираш коренните жители и гости на района, но намигваш и си затваряш очите пред очевидните безумства. Да се чудиш на каква предавка и скорост да преминеш покрай нахално и самодоволно паркирани МПС-та. Ето, точно това ни е Матрялът! Вмирисва се от главата, по-бързо и от рибата.

 Малки анонси към избирателите:

 Много внимателно преценете защо, за  кого, за какво и в името на кое поредно безумие гласувате? Да не се окаже за поредната особа със запретнати ръкави като селски комбайнер?! Вие решавате – в какъв стрес и ужас ще живеете в бъдеще.

 Малки обяви към медиите:

 Елате, вижте, снимайте, интервюирайте, коментирайте, дискутирайте, анализирайте. Има защо.  

 Аз Ви каня, не искам хонорар.

 Наистина - просто е полазено за всички нас: да видим в какво блато ни натикват:

 – Без „позволение”  (канонично, но и преди всичко – светско, нали така?). Именно по отношение на  „лукса” за паркиране на собствен автомобил пред Вашия  дом. (Което между другото сме го правили автономно и легитимно през последните поне 50 години. Споменете ни са поне такива.);

 -  Без дори и опция къде точно да „домуват” личните ни коли. Може би, всеки поотделно да решава – на втория, третия, четвъртия и т.н. етаж? Евалла, Данче, браво – Фандъкова. Няма по-велика от тебе…

 - Без грижа за невероятния и постоянен стрес. Когато сутрин, или буквално през целия ден, видиш (а и постоянно трепериш), че возилото ти просто го няма там. Пред твоя дома. А не в Синя, или в Зелена зона, или някаква друга Пембена такава.  Първосигналната естествена реакция е - откраднат, нали така? Обаче просто няма кой да ти „подскаже” за поредното безумие и наглост. На Й.Ф., Б.Б.,  ЦВ.ЦВ. и т.н., т.е  обобщено – на ПП ГЕРБ. Пише им се на сметката.  А тя, тяхната сметка – непрекъснато набъбва. Най-меко, доброжелателно, а и умалително казано.

 Дано навреме да се сетят, за какво всъщност става въпрос? Да им светне сигналната лампичка. Ако все още имат.

 А дано, ама – надали?!

 Вие сте на ход, моля….

 Автор: Георги Димов (Политически анализатор и журналист, член на СБЖ от 2005 година, делегат на Общото събрание на двата последни конгреса, бивш Генерален консул на РБ в Одрин, Турция)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Електорат

С една дума, подразбира се, страшно много им трябват пари. На ГЕРБ, де. Изпапали са всичко – и в държавата, и в общината. Даже са облизали всички чинии и лъжици. И непрекъснато се напъват да измислят и пускат все нови касички за пари. Защото без пари – те са кръгла нула. Не ги ли виждате? На парите се крепи управлението им. Толкова ли не го разбрахте? Затова на изборите си харесайте всеки друг, но не и техни кандидати. А ако искате да продължат пладнешки да ви ограбват – Ваша воля. И парите, и акъла – са си само Ваши.

16.09.2016 21:25:41

Местен жител

Знаете ли, че тези дебили докараха още един паяк в наказателния паркинг в бившата Шахматна школа. Очакваме и трети. Очевидно им се услади и яко заработват. Под зоркия поглед на Б.Б., Цв.Цв., Й.Ф., Ц.Ц. и т.н. и т.н. Не им пука за тормоза и постоянния стрес на живеещите в района. Защото, ако си паркирал неправомерно в Синия, Зелена и каквато да се сетите друга зона, или на място, където има забранителен знак, Вие така или иначе знаете, че сте в нарушение. Както се казва, поемате риска, и ако автомобилът ви го няма, веднага се досещате каква може да е причината и къде да го търсите. Обаче, ако както обичайно автомобилът ви нощува, (а и домува) пред вашето жилище, както това се случва през последните 20-30 годин безпроблемно, нещата изглеждат съвсем различни. В един момент установявате, че возилото ви го няма. Първата естествена силно стресираща реакция е – откраднат. Какво друго може да се сетите? Особено – ако няма авто каско, пиете една студена вода. Започвате трескаво да въртите телефони – 112, полиция, застраховка и т.н. Разказва ви се играта. Заради едни нахални и нагли безумци. Помирите на властта. Кой ще ви компенсира тези морални щети? Преживения стрес и ужас? Само един е пътят – в съда. Нека да ги съдим до дупка. Само това ни е спасението. Не чакайте неволята, тя сама да дойде. Знаете от приказката, че това няма как да стане.

16.09.2016 21:21:50

Нормален гражгданин

Апел към медиите: Елате и ни вижте. Какви совалки ( но не – свалки), има на нервозни паяци и то през целия ден по трасето: Шахматна школа – ул. Хайдушка поляна” – площад „Съвет на Европа”. Заповядайте. Добре сте дошли. Откъм страната на денонощния магазин, примерно. А И НАЙ-ДОБРЕ. Където преди последното правителство на Б.Б., един титан на РБ и сегашен техен зам. министър, се разхождаше като слънчасал по къси гащи. Лете и зиме. А и ни втрещяваше с удивителната си „икономичност” (тогава – очевидно изпаднал в „беда”). Просто на входа на въпросния денонощен магазин, но никак не е случайно – точно на площад „Съвет на Европа”, тази уникална персона постоянно ни демонстрираше истинско ШОУ. Ето какво - Просто и неподправено си оставяше недогорелите фасове. Докато си купи най-много бутилка вода, а в отделни случаи - може и газирана. А след това се връщаше към ежедневното си АМПЛОА. За да си допуши фаса, де… Ама, сега май нещо много ни се ребчи. И зъби. Като всичките му ортаци. Да видим - ДОКОГА?!

15.09.2016 23:00:02

Изумен гражданин

А знаете ли кое е най-странното. Също - смешното и абсурдното? Специално по протежение на ул. Хайдушка поляна". В отсечката от "Житница" до въпросния нов наказателен паркинг на ЦГМ? Паяците на ЦГМ безпардонно и избирателно вдигат паркиралите МПС в лявата част (откъм гърба на Трамвайното депо). А в дясната част - откъм жилищните блокове – някак си не ги "закачат". Абе, тия - миропомазани ли са? Или нещо Им шарят? Понеже - Там също се води нещо като тротоар. Ама по който почти не минава никой. А впрочем - и в отсрещната лява част. Освен ранобудни чистачки (пардон - хигиенистки) на общината. Да не се обиждаме на тема етнос, професия и вяра, все пак. Та, гражданското ни питане е - кой е Правилният тротоар? Мое ляво, или Ваше дясно? Господа общинари, моля не чух? Уважаеми Общински измеряри (т.е. - обикновени, натурални и неподправени помияри). На тези отговори предстои да давате сериозни обяснения пред съда. А и на други пикантни юридически подробности, за които въобще и не можете да ВДЕНЕТЕ! Откъде – толкова много акъл? Среща - в СРС. Дупе да Ви е яко. И няма да има и никаква милост. Просто не я заслужавате. Не сте си я заработили. Продължавате да извършвате Ритуални самоубийства. И то точно на площад „Съвета на Европа”. Абе, ГЕРБ, абе (аве Мария) Б.Б.; дали продължавате да имате нещо общо с Европа? Или ние продължаваме да се лъжем (мажем и замазваме)? И Кво правим сега? Опитвате се да ни матирате с пешка (сержантска) в двора на бившата Шахматна школа, така ли? Е, няма как да стане. И точно това ваше упражнение все повече ви тласка в пропастта… Жалко за несбъднатите очаквания, ребчене и евтино спечелени (а и вкарани) „евтини” дузпи. Настина, много печално…..

15.09.2016 22:25:33

ШУШУ-МУШУ

Защо са ви тези коли, бе? Надухте ми главата! Тръгвайте пешком и направо към нивата с картофи. Пардон - компири. Аз навремето - как съм ги садил, копал и ял... Затова съм много над 100-кила. Като любимия ви рапър. Саомо че тази шия - не е от туршия. А компирите са нещо друго - прикритие, закритие, баламосване, осветляване, затъпяване. Айде стига толкова, така ми се яде, напправо ми текат лигите по време на байрама. Сегашния де, Курбан байрама. При него няма - ПОСТИ.

15.09.2016 20:30:59

Владислав

Гербери от всички страни - надушвайте се, по паричките. Понеже точно към тях гледат очичките ви. Парички + очички,= лентички, простотия, дебелашина. Толкоз си можем...

15.09.2016 15:52:07

БУДА(ЛА)

Ми, че не смве стадо овце - на Б.Б., Ц.Ц, Й.Ф и пр. А който се чувства като такъв - негова си работа. Който има излишни по стотина лева на ден - също. Който не му пука как не се спряха да ни "изтискват" и "изтърсват" джобовете без да им мигне окото - абсолютно също. Който е фен на Бистришките тирги - без коментар. Понеже миналата седмица Б.Б. прозря и завидя на народа, че се бил "опаричил". Ето, точно самият той иЗплю камъчето. Горе ръцете, вадете веднага парите от джобовете и никой да не смее да гъкне. За това е предупруждението, умници. Толкова ли е сложно да се разбере?

15.09.2016 15:22:29

Мирослав

Не, че нещо, ама аз нищо не разбрах от горната статия. Нито какво иска авторът и, нито за какво точно ни предупреждава...Иначе е сърцераздирателна направо...

15.09.2016 14:41:41

Анонимен

Точна диагноза - ГЕРБЕРАСТ + КАЛИНКИ

15.09.2016 11:54:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.