• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка (обновена)

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка (обновена)

/КРОСС/Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов я е приел.

Това стана по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Причината е, че не са одобрени предложенията на вътрешният министър за смяната на председателя на ДАНС и на главния секретар на МВР.

"Днес тук е стратегическа делегация, директорът на ФБР Джеймс Коми е дошъл в България, защото има ново правителство, а те ме занимават с дребни ченгеджийски номера", коментира оставката Борисов.

"Занимават ме с дребни номера, докато аз се опитвам да възстановя държавата и ми сервират това в стратегически ден. Политически правилно ли е това? Подкрепящо правителството ли е, изнудване ли е" запита Борисов, след като силовият му министър хвърли оставка по време на правителственото заседание.

"Нима в парламента има някой по-разбирач от службите и какво да се направи в МВР, и какво и колко струва там? Нима заслужавам в днешния ден да ми правят тея номерца. С цялото ми уважение към тях (без да посочва към кого - бел. ред.), правителство нямаше да има поне четири пъти досега. Вместо да се стегнат да работят, те ми задават гатанки", коментира Борисов.

Днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков трябваше да внесе за обсъждане на правителственото заседание няколко кандидатури за главен секретар на ведомството. Той обяви намерението си преди по-малко от седмица, без да посочи конкретните кандидатури.

Ще стартираме процедура, съобразно новите правила на променените закони за ДАНС, МВР и за СРС-тата. Ще предложим на президента имена, които да назначи за председател на ДАНС, главен секретар на МВР и ръководител на Държавната агенция "Технически операции". Законите са категорични, трябва да има нова процедура, заяви Вучков.

Новата правна рамка изисква нова процедура за назначаване, но не прекратява 5-годишния мандат на сегашният главен секретар Светлозар Лазаров. Правителството трябва да назначи също председател и заместник-председател на Националното бюро за правна помощ.

Не съм склонен да оттеглям моята оставка, добре обмислено ми е решението, обяви в парламента министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, след изказване на Цветан Цветанов, че няма внесена оставка и намеренията му да разговаря с бившия си заместник като министър на вътрешните работи, за да го убеди да не се оттегля.

"Приемането на оставката става в пленарна зала. Като приключат разговорите с премиера и Вучков, тогава ще имаме окончателно решение. Надявам се да не се стигне до внасяне на оставка на Вучков в НС", каза Цветанов.

Като основен мотив Вучков посочи юридически пречки в приетите в Закона за сектор сигурност разпоредби. "Мотивите ми бяха основани на това, че в петък внесох в МС предложение за процедура. Категоричен съм, че такава процедура трябва да има. Изтъкнах допълнителен юридически аргумент, на 1 юли 2014 държавата и МВР създават нов закон с нова процедура, тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава старата процедура", коментира Вучков.

В петък получих от МС становище, според което след като липсват указания, няма как да се стартира нова процедура за председател на ДАНС и за главен секретар на МВР. След като миналата година е приложена новата процедура, по същата логика и сега трябва да се приложи новата процедура. Ако не се приложи новата процедура, значи е опорочено прилагането й и през миналата година. Това са ми аргументите, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих същите аргументи пред лидерите на част от ПГ, които подкрепят правителството, обясни Вучков.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако беше публично нахлузил кипа като вуйчовото, щеше да се наложиш...

04.03.2015 11:44:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.