• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

60% от жените в Европа са били жертви на сексизъм

60% от жените в Европа са били жертви на сексизъм

/КРОСС/ 60% от жените в Европа са претърпели насилие или сексуален тормоз на работното място.

Това показва проучване в пет страни.

Френската изследователска група Ifop установи, че 21 процента са докладвали за такива атаки през последните 12 месеца, а над 40 процента от тях са били под 30-годишна възраст.

Повече от 10 процента от 5 000 респонденти – девет процента във Франция, 15 процента в Испания – заявиха, че са били „принудени към нежелан“ секс от някой на работното си място. Авторите на изследването казаха, че числата „подчертават сивата зона, която може да съществува около съгласието“, когато то може да бъде „изтръгнато в контекста на подчинение, сплашване или манипулация“.

Освен това девет процента от жените заявиха, че поне веднъж са били „подложени на натиск“ от колега, за да извършат „акт от сексуален характер“, като секс в замяна на работа или повишение. Докато около 18 процента казват, че са били докоснати неподходящо, като „пускане на ръка“ по дупето, принудителна прегръдка или нежелана целувка.

Изследването е проведено във Франция, Германия, Италия, Великобритания и Испания.

То също така констатира, че сексуалното насилие, което включва подсвирване, жестове, груби коментари или похотливи погледи, е най-честата атака при 46 процента от засегнатите жени.

Положението в Германия е доста „нагорещено“, доколкото там става дума за 56 процента от жените.

Авторите на изследването казват, че „много малко малцинство от жертвите на тормоз на работното място успяват да преодолеят стената на мълчанието“ и да се изкажат.

Само 13 процента от жените, които са били докоснати по неподходящ начин, и 16 процента от онези, които са били подложени на натиск в сексуално отношение, са заявили, че са разговаряли с някого, например с висшестоящ или синдикалист, за да разрешат проблема.

Проучването на Ifop беше проведено с онлайн въпросник през април тази година за научния център Fondation Jean Jaures и Европейската фондация за прогресивни изследвания (FEPS).

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Шопенхауер Артур:

"Жената е същество с дълга коса и къс ум."

13.10.2019 09:45:06

Какъв идиот трябва да си, за да...

...квалифицираш похотливия поглед като сексуално насилие?! Интересно, дълбоките деколтета, късите поли, силиконът в джуките и гърдите, предизвикателното държание, вулгарните приказки и скитосването по барове не следва ли да се квалифицират като сексуално насилие на лицата от женски пол?!

13.10.2019 09:44:12

Анонимен

100% са !!! Идиоти - и пишештите и четящите!

12.10.2019 22:33:46

Анонимен

Дали педерасите стават жертви на сексизъм.

12.10.2019 17:39:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.