• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Министър Ангелкова: Ранните записвания показват два-три процента спад за летния сезон

Министър Ангелкова: Ранните записвания показват два-три процента спад за летния сезон

/КРОСС/ По повод на предстоящия летен туристически сезон, на този етап се очаква спад с два-три процента в броя на чуждестранните туристи, от гледна точка на ранните записвания, в сравнение с предходната година. Това коментира в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.
По думите й причината е агресивната ценова политика, която се прилага от страна на преките конкуренти на България - Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Северна Македония, тъй като при тях има възможност за пряко субсидиране на сектора.
"Така крайната цена, която получава потребителят, е значително по-ниска от нашата. Турция, Тунис и Египет се борят за пазари като Германия и Русия, където основно наблюдаваме спад в ранните записвания. Отделно, ние имаме регистрирани много големи ръстове на ранните записвания от Украйна - с 50 процента, Франция - с 10 процента, Великобритания - с 19 процента, Чехия и Полша - с около 12 процента", обясни министърът на туризма.
По думите й се разработва специален механизъм за допълнително привличане на чартърни полети, като идеята е пилотно да се стартира с летищата във Варна и Бургас през идната година.
Ангелкова каза, че се очаква да бъдат много по-силни записванията в последния момент, като това може да доведе до постигнатото през миналата година ниво.
Тя посочи, че за първите три месеца на годината има ръст на нощувките от 5,8 процента. Туристите са по-малко от миналата година, но нощувките, които реализират, са много повече. Наблюдава се ръст на приходите с 4,4 процента в сравнение със същия период на 2018 година.
Ангелкова припомни, че от чуждестранните туристи, посещаващи България, най-много са румънците. През миналата година те са били 1,3 млн. души от общо 9,2 млн. туристи.
По този повод тя обясни, че с правителството на Румъния се обсъждат варианти за нови мостови съоръжения над река Дунав, а на ниво Европейска комисия - и за четирилентов път Букурещ-Русе-Варна, който да се включи в магистралата "Черно море", но той е на много ранен етап.
Ангелкова каза още, че има ръст с около два процента при вътрешния туризъм. През миналата година от 27 млн. нощувки, реализирани в местата за настаняване с над 10 легла, девет милиона са били от българи.
Министър Ангелкова откри в Русе тридневното туристическо изложение "Уикенд туризъм" и фестивала на туристическите забавления и анимации. В петнайсетото издание участват 27 общини, които предоставят информация на своите щандове за музеи, туристически агенции, хотели, винарски къщи, занаятчийски ателиета и организации, свързани с туристическия бранш.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.