• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Евробарометър: Евроизборите доведоха до промяна

Евробарометър: Евроизборите доведоха до промяна
Българите раздвоени за единната валута на Европа

/КРОСС/ Днес е денят на публикуване на резултатите от последното стандартно проучване на Евробарометър. То е първото общоевропейско проучване на общественото мнение, проведено след изборите за Европейски парламент през месец май, които бяха организирани под девиза „Този път е различно". Посоченото последно проучване на Евробарометър показва, че този път е отблязана промяна, като в няколко области се наблюдават положителни развития.

След последните европейски избори броят на гражданите, които са на мнение, че гласът им е от значение в ЕС, се е увеличил от 29 % през ноември 2013 г. на 42 %. Това е най-високото равнище, откакто този въпрос за първи път беше включен в стандартното проучване на Евробарометър преди десет години. Освен това 65 % от европейците се чувстват граждани на ЕС, в сравнение с 59 % от последното проучване на Евробарометър през есента.

За пръв път от началото на финансовата криза преди седем години повече европейци считат, че икономическото положение ще се подобри през следващите 12 месеца и почти три четвърти от анкетираните не очакват отрицателна тенденция. Освен това за пръв път от години процентът на европейските граждани, които смятат, че отражението на кризата върху пазара на труда вече е достигнало своето най-високо равнище, е по-голям от процента на хората, които смятат, че най-лошото все още предстои.

Подкрепата за еврото нараства. Литва се готви да приеме единната валута на Европа и ние сме свидетели на увеличение от 10 процентни пункта (от миналата есен насам) на броя на литовците, които заявяват, че подкрепят еврото. Подобни тенденции наблюдаваме в цяла Европа: увеличение с десет процентни пункта в Латвия и Кипър и с пет процентни пункта в Португалия и Гърция.

Накрая, хората са по-големи оптимисти за бъдещето на ЕС. От ноември миналата година е налице увеличение от пет процентни пункта на гражданите, които заявяват, че са оптимисти, докато броят на тези, които твърдят, че са песимисти, е паднал с пет процентни пункта. Повече от половината от хората вече имат оптимистични нагласи, като само двама от петима граждани не споделят напълно това мнение.

На въпроса дали гласът им е от значение в ЕС 42% от българите са на мнение, че той е важен, докато 41% смятат, че мнението им няма значение. 17% не могат да отговораят категорично с "да" или "не".

Същевременно 41% от българските граждани одобряват въвеждането на единната валута на ЕС, докато 42% са против. Отново 17% от анкетираните дават отговор "не знам".

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.